Ambasador Sadović: Naši građani su sigurni u Australiji

Vijesti 16. dec 201409:14 > 09:28
N1

Traumatična akcija spašavanja zatočenih osoba ostavila je Sydney u šoku. U akciji je ubijen otmičar Monis, ali i dvoje građana.

Ambasador BiH u Australiji Bakir Sadović za N1 komentarisao je kako je talačka kriza u Sydneyju uticala na bh. građane koji žive u ovoj zemlji.

Sadović je rekao da je australijska javnost šokirana saznanjem da je ubijeni otmičar od ranije poznat policiji zbog svoje historije nasilničkog ponašanja.

“Ubijeni otmičar od ranije je bio poznat policiji po svome nasilničkom ponašanju. Bio je optužen za ubistvo svoje bivše supruge. Također, Monis je slao pisma mržnje australijskim vojnicima koji su bili na službi u Afganistanu”, rekao je Sadović koji je dodao: “Australci se sa pravom pitaju zašto ovakvu osoba policija nije pratila i ranije spriječila”.

Ambasador je skrenuo pažnju na solidarnost između Australaca, muslimana i pripadnika drugih religija.

“Čitav dan gledamo vijesti kako Australci pozivaju na solidarnost, ohrabruju pokrivene muslimanke, te pozivaju jedni druge da ne dođe do revanšizma”, rekao je ambasador i dodao da su bh. građani “sigurni”.

“Naši građani su sigurni. Niko se od njih nije obraćao ambasadi i tražio zaštitu. Međutim, postoji određena zabrinutost jer ovakav događaj nije zabilježen u Sydneyju”, rekao je Sadović.