EU pojačava napore prema Zapadnom Balkanu

Vijesti 28. mar 201709:47 > 09:49
Reuters/Yves Herman

Stručni savjetnik za pitanja regiona i gradova u zemljama proširenja EU i politiku susjedstva Unije Franz Schausberger rekao je da EU, uprkos mnogim drugim problemima, pojačava napore prema zapadnom Balkanu i želi da pošalje signal zemljama regiona da je njihova budućnost u EU, ako one to žele.

Govoreći o raspoloženju u Evropskoj komisiji o nastavku proširenja na zapadni Balkan i kontradiktornim informacijama o tome, Franz Schausberger je rekao da se mora napraviti razlika između Evropske komisije i nekih zemalja članica.

Mislim da je Evropska komisija veoma pozitivna, ali, naravno, Evropska komisija treba da bude sigurna da su određeni preduslovi, koje zemlje zapadnog Balkana treba da ispune da bi se priključile EU, postignuti“, rekao je Franz Schausberger za “Nezavisne novine”.

On je naglasio da nije dovoljno da se samo postigne sporazum sa EU, nego i da se to realizuje, što “ipak zavisi od zemalja zapadnog Balkana”.

Schausberger je rekao da sve promjene treba uraditi, ne zbog EU i Evropske komisije, već zbog zemalja kojih se one tiču, ne zbog političara tih zemalja nego zbog naroda koji u njima živi jer će te reforme određene zemlje dovesti bliže evropskim standardima.

Riječ je o koristima, benefitima koje ima kompletno društvo, posebno mladi. Ali, nemojte misliti da postoji bilo kakav pritisak od Evropske komisije prema nekoj zemlji. To nije slučaj. Jer vi, vaša zemlja, to radite zbog sebe i niko nije prisiljen da se priključi. Ali, ako vi to želite, onda treba da ispunite uslove“, istakao je Schausberger.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.