Poznate ličnosti odazvale se kampanji "Zajedno protiv mina"

Vijesti 28. mar 201710:55 > 11:01
FUCZ

Povodom 4. aprila, Međunarodnog dana borbe pritiv mina, Federalna uprava civilne zaštite pridružila se godišnjoj kampanji "Zajedno protiv mina" s ciljem podizanja globalne svijesti o problemimam koje predstavljaju nagazne mine i druga eksplozivna sredstva zaostala iz rata.

Ovu kampanju je inicirao Međunarodni centar za humanitarno deminiranje iz Ženeve (Geneva International Centre for Humanitarian Demining – GICHD) kako bi međunarodna zajednica pojačala napore u protivminskom djelovanju.

U više od 60 zemalja i teritorija opasnost od mina, kasetne municije i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata utiču na živote miliona ljudi. Bosna i Hercegovina spada u red zemalja sa najvećim stepenom zagađenja minama a život stanovnika je u stalnoj opasnosti. Demineri Federalne uprave civilne zaštite svakodnevno rade na čišćenju minskih polja i uklanjanju eksplozivnih sredstava.

Ove neselektivne ubice i dalje uzimaju previše ljudskih života. Gotovo 20 muškaraca, žena i djece bude ubijeno ili osakaćeno svaki dan.

Deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite u narednih nekoliko dana (do 4. aprila) fotografisati će se sa javnim ličnostima i običnim građanima kako bi u svrhu obilježavanja 4. aprila dala svoju podršku za svijet bez mina. Fotografije se mogu pogledati na web (www.fucz.gov.ba) i fb stranici Federalne uprave civilne zaštite, a dijelit će se i putem FB stranica svih onih koji se nalaze na fotografijama.

FUCZ
FUCZ
FUCZ
FUCZ
FUCZ
FUCZ
FUCZ

Pozivamo i ostale koji žele podržati ovu kampanju da klikom na ovaj link urade sljedeće:

1. Preuzmu i isprintaju crveni trougao.

2. Fotografišu se sa crvenim trouglom.

3. Postave fotografiju na instagram, facebook ili twitter koristeći # TogetherAgainstMines.

4. Podijele fotografiju sa prijateljima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.