Dejtonska tačkica na mapi BiH

Vijesti 28. mar 201712:56 > 14:32
Naskupres.blogspot.com

Kupres u Republici Srpskoj jedna je od najmanjih općina nastalih crtanjem dejtonskih granica Bosne i Hercegovine.

Ovaj zabačeni dio naše zemlje do posljednjeg rata bio je sastavni dio jednog Kupresa, onog kojeg danas zovu Federalni i koji se u ovakvim okolnostima tretira kao neka vrsta velikog brata imenjaku iz drugog entiteta. Problema u komunikaciji, kako nam kaže načelnik Kupresa u RS-u Gojko Šebez – nema.

Komunikacija je normalna, takva je, kako tvrdi načelnik, uvijek bila.

”Sve je normalno, komuniciramo bez problema. Ne mogu reći da smo prevazišli nesuglasice jer ih nikad nije ni bilo”, dodaje.

Problema ima, a najveći je vodosnabdijevanje.

”Još uvijek pijemo vodu iz čatrnje. Vazduh je sve zagađeniji pa je tako i ovdje. Imamo devetoro djece”, dodaje načelnik Šebez.

Nema ni novca. Budžet je prazan, a zanimljivo, posla za one koji žele raditi – ima. Čak i više nego što je potrebno.

”Nezaposlenost nam nije problem, ali mi ovdje imamo drugi problem. Ovdje živi većinom staračko stanovništvo. Starosna struktura je nepovoljna. Imamo dva ili tri manja preduzeća u koja dolaze radnici iz drugih općina. Ne bih rekao da ne možemo pokriti potrebe, već se nekima jednostavno ne sviđa takav posao. To su preduzeća za preradu drva, pilane”, pojašnjava Šebez u razgovoru za N1.

Kupres u Republici Srpskoj jedna je od općina nastalih dejtonskim potkusurivanjem. Više puta bio je predmetom diskusija – razmatrale su se ideje ukidanja malih i nerazvijenih općina u ovom bh. entitetu i njihovog pripajanja drugim, većim općinama. Ukupno 300 stanovnika živi u manjem Kupresu. Uglavnom je to starije stanovništvo. Općina nema zvaničnu internet prezentaciju. Administrativni centar smješten je u Novom Selu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.