Godišnjica vješanja 55 partizana u Sarajevu

Emir Suljagić

Povodom 72. godišnjice smaknuća 55 ilegalaca, 28.marta 1945.godine danas je na spomen-obilježju ispred Filozofskog fakulteta odata počast i položeno cvijeće.

Pred samo oslobođenje Sarajeva, te kobne noći 1945.godine je zločin izvršen odlukom prijekog ustaškog suda po naređenju Vjekoslava Maksa Luburića, u Aleji kestenova na Marijin-Dvoru obješeno 55 antifašista, skojevaca, Sarajlija, koji su prethodno policijskoj stanici zvjerski mučeni.

Predsjednik UABNOR Centar  Šerif  Biser je kazao da je cilj bio likvidacija pokreta otpora da bi se omogućilo povlačenje njemačkih jedinica prema Hrvatskoj i Sloveniji.

“U akciji čišćenja Sarajeva ubijeno je i izmasakrirano 800 patriota u tzv. “Berkovića vili“ kasnije nazvanoj „Luburića vili“, a u pripremi je bio i spisak patriota, posebno partizanskih porodica, kao i posljednji transport 450 patriota za Jasenovac, ali nije uspio, jer je 10.000 ilegalaca i patriota oslobodilo Sarajevo, uz 1.500 poginulih”, prisjetio se Biser.

Građanka Sarajeva, Taiba Šarić, prisjetila se da  su te noći  trojica  njenih amidža obješena, a njihova sestra, njena tetka je poslata u logor.

“Sjećam se suza moje majke, njena tuga za braćom bila je vječna”, priča Šarić.

Sejo Lisak, inače bivši policajac i dobitnik Šestoaprilske nagrade, za sebe kaže da je „okorjeli“ antifašista, imao je tada 10 godina.

“Vješanje je imalo za cilj da zastraši Sarajlije koji nisu poklekli ni pred ovim zvjerskim činom”, kazao je Lisak, koji je pripremio i performans, obješena lutka, koja predstavlja sjećanje na zločin koji se dogodio te noći, 28.marta 1945.godine, ali je i opomena da se ne zaboravi i ne ponovi.

Spomenik ubijenima podigli su općinsko Udruženje Centar, Općinsko vijeće Centar i Gradsko vijeće, a godišnjicu obilježavanja organizirali su rukovodstvo i članovi Građanskog saveza i članovi SABNOR-a. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Emir Suljagić
Emir Suljagić
Emir Suljagić
Emir Suljagić
Emir Suljagić
Emir Suljagić