Kako je Biser Šerif izbjegao sudbinu 55 obješenih Sarajlija

Vijesti 28. mar 201717:34 > 19:25
N1

Tačno prije 72 godine, u noći sa 27. na 28. mart, u nekadašnjoj Aleji lipa na Marijin Dvoru, obješeno je 55 građana Sarajeva. Vješanje ovih partizanskih ilegalaca naredio je Maks Luburić, ustaški oficir i zapovjednik lanca koncentracionih logora, među kojima je bio i zloglasni Jasenovac.

Godišnjicu vješanja obilježili su članovi SUBNOR centra, srednjoškolci i članovi Građanskog saveza i Socijaldemokratske partije BiH.

Biser Šerif izbjegao je sudbinu 55 obješenih Sarajlija, no 92-godišnjak se dobro sjeća svega što je prethodilo oslobođenju grada od fašista.

Godine 1942. sam bio ilegalac u Sarajevu. Godine 1943. sam bio uhapšen, bio sam logoraš u Jasenovcu, a ‘44. sam pobjegao u partizane“, ispričao nam je Biser Šerif, predsjednik SUBNOR Centra Sarajevo.

Zamalo je stradala i njegova uža porodica.

Na spisku onih koje je trebalo likvidirati bili su moja mati, otac, mlađi brat i sestra. Oni su ostali živi, bilo je pitanje samo nekoliko dana“, dodao je Šerif.

Sjećanje na četrdesete nije prošlo bez reference na aktuelnu političku konstelaciju. Davor Ivo Stier, hrvatski potpredsjednik vlade i ministar vanjskih i evropskih poslova, unuk je Ivana Stiera – desne ruke Maksa Luburića, ustaškog zapovjednika koji je naredio vješanje. Predsjednik Građanskog saveza Stiera poziva da se ogradi od djedovog naslijeđa.

Smatramo da bi to pomoglo u nedvosmislenom postavljanju Hrvatske na temelje ZAVNOH-a, a ne na temelje NDH, pogotovo imajući u vidu rast neofašizma i neoustaštva u Hrvatskoj. Znamo da u Srbiji problem četništva postoji odavno, ali jako je važno da Hrvatska koja je članica Evropske unije, koja se svim silama miješa u BiH, i na ovome slučaju – ustaškom zločinu, pokaže da je antifašistička kako navodno tvrdi da jeste, iako ova nova vlast toleriše i za ‘Za dom spremni’“, istakao je Reuf Bajrović, predsjednik Građanskog saveza.

Imena 55 obješenih Sarajlija ovjekovječena su na spomen obilježju ispred Filozofskog fakulteta. Partizanski ilegalci obješeni su u noći 27/28. mart, a samo 9 dana dijelilo ih je od oslobođenja Sarajeva.

Danas, 72 godine kasnije, na Marijin Dvoru je osvanula obješena lutka – da podsjeti na to kako su tijela obješenih partizanskih ilegalaca ‘45. služila za to da Sarajlijama utjeraju strah u kosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.