EUFOR spreman intervenisati u slučaju sukoba u BiH

Vijesti 29. mar 201707:44 > 07:47
Reuters/Dado Ruvić

EUFOR je upozorio političke lidere u BiH da je spreman intervenisati u kratkom roku u slučaju da se obnovi nasilje.

Mirovne snage Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUFOR) upozorili su političke lidere te zemlje da su spremne intervenisati u kratkom roku u slučaju da se obnovi nasilje, dvije decenije od okončanja rata u kojem je ubijeno 100.000 ljudi.

Zabrinutost raste zbog sve veće nestabilnosti na historijski nestabilnom Balkanu, uključujući separatističke pritiske u BiH, parlamentarni bojkot u Crnoj Gori i obnovljene napetosti između Srbije i njene nekadašnje pokrajine Kosova, prenosi Reuters.

“Mnogo toga je postignuto, ali ponovno može biti izgubljeno”, kazao je generalmajor Anton Waldner na ceremoniji u Sarajevu, kojom je obilježeno njegovo preuzimanje komande nad EUFOR-om. EUFOR ima 800 vojnika raspoređenih u BiH.

“Još je na snazi izvršni mandat koji omogućava značajno pojačanje snaga EUFOR-a u kratkom roku. Neću oklijevati da po potrebi pozovem te rezervne snage”, rekao je Austrijanac Waldner. “Vi, politički lideri, imate najmoćniji ključ u svojim rukama.”

‘Eksterni utjecaji’

Novi zapovjednik operacija EUFOR-a, general James Everard, kazao je da su bili prisutni “eksterni utjecaji u igri na regiji šireg Zapadnog Balkana i u Bosni, koji imaju potencijal da dovedu u pitanje napredak”.

Lideri zapadnih zemalja su optužili Rusiju da pokušava da iskoristi sve manji utjecaj Evropske unije na Balkanu tako što manipulira političkim događajima u regiji.

Rusija, koja negira takve optužbe, historijski je saveznik Srba.

“U svjetlu takvih izazova, ključno je da zajednički ustrajemo“, dodao je Britanac Everard.

Prošle godine su crnogorske vlasti optužile grupu srbijanskih i ruskih nacionalista da su planirali puč tokom izbora kako bi opozicijska alijansa došla na vlast.

Reuters/Dado Ruvić

Negiranje optužbi

Rusija se snažno protivi da bivša jugoslavenska republika postane članica NATO-a, ali je odbacila optužbe.

EUFOR je prvi put raspoređen u BiH 2004, kada su zamijenili Stabilizacijske snage NATO-a (SFOR), koje su brojale više od 60.000 vojnika.

NATO je ranije kazao da bi u slučaju izbijanja bilo kakvog nasilja u BiH mogao brzo rasporediti vojne snage, uglavnom iz Italije i Njemačke.

Zabrinutost od novog sukoba u BiH je u porastu nakon zahtjeva Srba za separaciju entiteta Republika Srpska od ostatka zemlje, te zbog velike podrške glasača na referendumu da zadrže nacionalni praznik, koji je Ustavni sud proglasio neustavnim.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.