Ćudić: U fokusu su mandati i direktori škola, a ne djeca

Vijesti 29. mar 201708:24 > 08:30
N1

Sabina Ćudić zastupnica u Skupštini KS iz Naše stranka u jutarnjem programu N1 televizije govorila je o mogućnosti ukidanja 10 sarajevskih škola i šta je razlog tome.

Struka, javnost i roditelji na testu. Ministarstvo obrazovanja KS ponovo propituje mogućnost ukidanja 10 sarajevskih škola. Pod opravdanjem: racionalizacije?

Ne radi se o racionalizaciji. Prije dvije godine je problematizovano ovo pitanje, ali pod pritiskom javnosti se odustalo od tog procesa. Stanje na terenu govori drugačije, ali se nastavilo s tiho i nezvanično davanjem instrukcija školama šta trebaju raditi, bez saglasnosti Skupštine KS“, kazala je Ćudić i nastavila:

Određene škole žele pretvoriti u područne, a zatim ih zatvoriti, smatra Ćudić.

Sada smo došli do dokumenta Ministarstva obrazovanja KS iz 2016. i 2017. godine gdje se navode imena škola za koje se izdaje preporuka Vladi KS da se ispita pravni subjektivitet tih škola i da se pretvore u područne škole, što na kraju vodi ka zatvaranju istih.”

Gošća Novog dana je istakla da dokument govori da je cilj stavljanja što više djece u učionici po jednom nastavniku.

Uprkos tome što je broj djece porastao za 599, a broj razreda je opao sa 20. Hvale se tom činjenicom, da je što više djece u jednom razredu po jednom nastavniku. To je za njih optimum.”

Ona je istakla da najnerazvijenije zemlje svijeta poput Afganistana, Bangladeša i Kambodže imaju najviše djece po razredu, a najrazvijenije zemlje imaju najmanje djece u razredu.

Zakon je usvojila Vlada KS, ali sam sigurna da će ovaj zakon doći i do evropskih sudova. U fokusu su direktori i njihovi mandati, a ne djeca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.