Reisu-l-ulema posjetio Bijelu kuću i State Department

Vijesti 29. mar 201710:11 > 10:15
IZ BiH

U okviru posjete Sjedinjenim Američkim Državama i bošnjačkoj zajednici u ovoj zemlji Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein ef. Kavazović, posjetio je Washington gdje se susreo sa visokim zvaničnicima u američkoj administraciji, među kojima su i zvaničnici Bijele kuće i State Departmenta.

Reisu-l-ulema Kavazović je 28. marta posjetio State Department gdje je održao niz sastanaka. Prvo se sastao sa gosp. Matthew A. “Matt” Palmerom, direktorom Ureda za poslove sa Južnom i Centralnom Evropom u Birou za evropske i evroazijske poslove State Departmenta.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i informacije o političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH kao i ulozi vjerskih zajednici u promociji dijaloga i saradnje pripadnika različitih crkava i vjerskih zajednica u BiH.

Drugi sastanak Reisu-l-ulema je održao sa gospodinom Irfanom Saeedom, šefom Kancelarije za suzbijanje nasilnog ekstremizma u Birou za sprječavanje terorizma. Izražena je obostrana zabrinutost pojavama nasilnog ekstremizma u svijetu a domaćin susreta je izrazio zadovoljstvo onime što Islamska zajednica i Reisu-l-ulema čine u sprječavanju pojave i širenja nasilnog ekstremizma.

Delegacija Rijaseta IZ u BiH sastala se i sa gospodinom Bruce Whartonom, vršiocem dužnosti podsekretara za javne poslove i javnu diplomatiju. Gospodin Wharton je kazao da je informiran o tome šta Reisu-l-ulema radi u promoviranju mira i pozitivnih vrijednosti među svim građanima BiH te da ga o tome redovno obavještava Njena Ekselencija gospođa Maureen Cormack, američka ambasadorica u Sarajevu. Izrazio je želju da se određeni programi koji se realiziraju u BiH zajedno sa američkom ambasadom nastave i u narednom periodu.

Reisu-l-ulema se sastao i sa gospođom Elise Mellinger, šeficom Kancelarije za međunarodne vjerske slobode u Birou za demokratiju, ljudska prava i rad. Razgovaralo se o stanju vjerskih sloboda u BiH te o načinima njihovog unapređenja.

IZ BiH

Sa gospođom Amy Lillis, specijalnom predstavnicom Kancelarije državnog sekretara za vjerske i globalne poslove Reisu-l-ulema je razgovarao o situaciji u BiH i mogućnostima saradnje ove kancelarije sa Islamskom zajednicom u BiH.

U Bijeloj kući, u Vijeću za nacionalnu sigurnost, Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH se sastao sa gospodinom Markom Tervakoskim, direktorom za Balkan i Kavkaz.

Tokom svih sastanaka, i u State Departmentu, kao i u Bijeloj kući, mogla se osjetiti prijateljska atmosfera te naklonost Sjedinjenih Američkih Država Bosni i Hercegovini i njenim narodima.

Reisu-l-ulema je od svojih sagovornika zatražio da zadrže pažnju na Bosni i Hercegovini i osnaže svoje prisustvo u našoj zemlji kroz povećanje investicija i druge oblike saradnje, te da posebnu pažnju posvete Srebrenici koja je „naša bolna rana“. Svi sagovornici su izrazili spremnost da rade na tome da se u BiH vidi odlučnost Sjedinjenih Američkih Država po pitanju svih zahtjeva koje je izložio Reisu-l-ulema što uključuje i pitanje Srebrenice.

U delegaciji Islamske zajednice u BiH koju je predvodio Reisu-l-ulema bili su još i Razim Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu i Sabahudin ef. Ćeman, glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi.

Svo vrijeme boravka u Washingtonu, delegacija je uživala u nesebičnoj pomoći Ambasade BiH koju je posjetila između sastanaka u State Departmentu. Njegova Ekselencija ambasador Haris Hrle, kao i Emin Čohodarević, savjetnik u Ambasadi su cijelo vrijeme bili uz delegaciju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.