361 stipendija za studente povratnike u RS

Vijesti 29. mar 201717:10 > 19:21
N1

U Sarajevu su dodijeljeni ugovori o stipendijama za 361. studenta iz povratničkih porodica iz 35 općina s područja cijele RS, koji studiraju na univerzitetima širom BiH. Najbolji studenti i studentice složili su se kako je ovo dokaz da nisu zaboravljeni, te motivacija da napreduju.

Ivana iz Banjaluke i Harisa iz Doboja danas su potpisale ugovore za godišnje stipendije za povratnike iz cijele BiH. Ivana kaže da je stipendija odlična pomoć za kućni budžet dok Harisa, koja se u Doboj vratila 2001. godine, poručuje da ne želi još da se odseli.

Za povratnike je malo teško, problem je sa poslom kao i kod većine ali nije toliko loše kao što se priča. Ne bih voljela ići nigdje iz države, nadam se da će biti bolje“, kazala nam je Harisa Mujagiić, studentica iz Doboja.

Ova stipendija je veliki podsticaj za nas mlade i velika podrška nama studentima, pogotovo našim roditeljima“, navela je Ivana Jakovljević, studentica iz Banjaluke.

Uz čestitke i govor, federalni ministar za raseljena lica i izbjeglice je poručio kako je ovo generacija koja se čekala na području entiteta Republike Srpske.

Onda kada se zapitamo kakvu budućnost želimo da vidimo u BiH, koje promjene želimo da doživimo, prvo moramo pogledati sami sebe i da nastojimo vlastitim napretkom dati doprinos“, rekao je Edin Ramić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica.

Ivana i Harisa su danas optimistične, ali nam otkrivaju kako su njihova braća i sestre nakon školovanja otišli za boljim životom u Njemačku. Da i one ne bi povukle isti potez, potrebno je da imaju posao nakon školovanja. U ovoj zemlji to im niko ne može obećati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.