Saša Ćurguz osuđen na 15 godina zatvora

Vijesti 30. mar 201710:21 > 10:23
N1

Nakon okončanog glavnog pretresa u predmetu Saša Ćurguz, vijeće Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine je danas izreklo presudu kojom je optuženi Saša Ćurguz oglašen krivim za krivično djelo zločini protiv čovječnosti i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od petnaest (15) godina.

U okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Srpske Republike Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske, koji je započeo 23.05.1992. godine na području naselja Ripač, a 10.06.1992. godine na ostalom području Srpske opštine Bihać i trajao najmanje do kraja jula 1992. godine, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području Srpske opštine Bihać uključujući naselja Ripač, Ćukovi, Orašac, Klisa i Kulen Vakuf, znajući za takav napad i znajući da njegove radnje čine dio tog napada, u svojstvu pripadnika Izviđačkog voda 15. bihaćke brigade Vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske (VRS) počinio progon civilnog bošnjačkog stanovništva zbog nacionalne i vjerske pripadnosti, i to nečovječnim postupanjem i ubistvima.

Optuženom će se u izrečenu kaznu zatvora uračunatu vrijeme koje je proveo u ekstradicionom pritvoru, kao i vrijeme koje je proveo u pritvoru.

Sud je, takođe, donio rješenje kojim je optuženom Ćurguz Saši produžen pritvor zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga predviđenih članom 132. stav 1. tačka a)  ZKP BiH koji po ovom rješenju može trajati narednih 9 (devet) mjeseci, a najduže do 30. decembra 2017. godine ili do nove odluke Suda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.