Na izborima u Srbiji pravo glasa ima oko hiljadu osoba u BiH

Vijesti 30. mar 201713:12 > 13:19
N1

Ambasador Srbije u Bosni i Hercegovini Stanimir Vukićević potvrdio je u intervjuu za Anadoliju kako je sve spremno za glasanje državljana Srbije koji žive u Bosni i Hercegovini za srbijanske predsjedničke izbore koji će se održati, u nedjelju 2. aprila.

“Što se nas tiče, mi smo potpuno spremni. Mi smo uredili biračke spiskove, obavijestili ljude koji trebaju da dođu na glasanje, naravno njihovo je diskreciono pravo da dođu ili ne dođu. Imamo biračka mesta u Banjaluci i Sarajevu. Prema tome, očekujemo da na tim izborima u skladu sa našim biračkim spiskovima dođe bar 70 posto ljudi”, rekao je Vukićević.

Kada je u pitanju broj birača koji u BiH imaju pravo glasati za srbijanske predsjedničke izbore, to je oko 1.000 osoba.

“Precizan podatak ne mogu da dam kažem kada je u pitanju Banjaluka. Oni imaju više nego u Sarajevu, a u Sarajevu su registrovana 154 birača. A, u Banjaluci ih je negdje između 700 i 800”, istakao je Vukićević.

Vijeće ministara BiH na posljednjoj sjednici dalo je saglasnost za organiziranje glasanja državljana Republike Srbije na teritoriji Bosne i Hercegovine 2. aprila, povodom predsjedničkih izbora u Republici Srbiji. Glasanje će biti obavljeno u terminu od 7 do 20 sati u prostorijama ambasade Republike Srbije u Sarajevu i generalnom konzulatu Republike Srbije u Banjaluci.

“Mi smo zahvalni da je Vijeće ministara BiH donijelo odluku. To je u skladu sa našim dogovorom i mi imamo praksu recipročnog davanja saglasnosti. Kada su izbori u BiH mi dajemo mogućnost da građani BiH izađu na izbore u Srbiji i obrnuto”, kaže Vukićević.

Dato je odobrenje i za glasanje generalnom konzulatu Republike Srbije u Mostaru, ali ga tamo neće biti.

“Tražili smo dole glasanje, međutim, po našim kriterijima broj ljudi koji bi izašli na izbore u Mostaru nije toliki da bi moglo da se otvori biračko mjesto. Zato su ljude iz Mostara i oni koji bi htjeli da glasaju u Mostaru preusmjerili na Sarajevo, i ako budu htjeli da dođu ovdje dobro su došli”, poručio je Vukićević.

Nakon predsjedničkih izbora, ambasador Srbije u BiH očekuje još bolje odnose dvije države.

“Ja mislim da će to biti jedan kontinuitet dobrih odnosa. Bio sam baš jučer na jednom skupu i rekao sam da su se u ovoj godini premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić vidjeli u januaru, februaru i martu i da će se vidjeti sada u aprilu u Mostaru. Prema tome, ako se premijeri svakog mjeseca sastaju mi ne možemo biti nezadovoljni. A, čini mi se da će takav trend, bar što se nas tiče, biti potenciran i u narednom periodu. Imamo zajedničke projekte, bilo bi šteta i za BiH i za Srbiju da te zajedničke projekte koje smo dogovorili ne privedemo realizaciji”, stava je Vukićević.

O tome da li će se u narednom periodu više govoriti o zajedničkim, prije svega, infrastrukturnim projektima, a manje o političkim trvenjima u odnosima Beograda i Sarajeva, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević kaže da “mi prvo moramo prihvatiti jedan koncept, a to je koncept građenja budućnosti za generacije koje dolaze”.

“Prema tome, ako se budemo samo vraćali u prošlost i samo potencirali prošlost, mi do budućnosti nikada nećemo doći i nove generacije će biti zarobljenici onoga što smo mi propustili da uradimo i onoga što su generacije prije nas uradile. Prema tome, mi ne bježimo od razgovora i o tim temama, međutim, nama jeste prioritet regionalno uvezivanje svih zemalja regiona, a sa Bosnom i Hercegovinom posebno”, poručio je Vukićević.

Napomenuo je da su već dogovoreni brojni projekti između BiH i Srbije među kojima i oni o gradnji brze ceste od Sarajeva do Beograda i završetku ranijeg projekta željezničkog povezivanja Sarajeva i Beograda.

“Mi imamo već definisane projekte, mi imamo već određene prioritete kada je to u pitanju. Ti prioriteti neće biti na štetu, naprotiv bit će na korist svih građana BiH, bit će na korist građana Srbije. Prema tome, u tome leži budućnost. Ako smo se dogovorili da zajednički imamo nastupe na trećim tržištima, onda to pokazuje stepen odnosa u kojem mi možemo da imamo i povjerenja, a u kojem možemo i da zajednički udružujemo privredne potencijale i BiH i Srbije i to plasiramo na neka tržišta gdje bi bili i konkurentni i gdje bi možda bili konkurentniji za strana ulaganja”, ističe Vukićević.

Ambasador Srbije u BiH kaže kako će daljnje unapređenje odnosa Srbije sa BiH, ali i svim zemljama Zapadnog Balkana biti uspostava bescarinske unije čiju ideju je iznio srbijanski premijer.

“Ta ideja je podržana od evropskog komesara za susjedsku politiku i proširenje Johannesa Hahna, tu ideju je podržao i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić. Procjene su da bi to donijelo novih 80.000 radnih mjesta što se toga tiče, a uprostila bi se i procedura. Mi već imamo bescarinski režim kada su u pitanju zemlje CEFTA, ali ovo je dogradnja, odnosno usavršavanje tog sporazuma gdje bi necarisnke barijere bile otklonjene”, poručio je u intervjuu za Anadoliju Stanimir Vukićević, ambasador Srbije u BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.