Nastavljen rat saopćenjima koalicionih partnera SDA i SBB-a

Vijesti 30. mar 201714:25 > 14:28
SBB

Predsjedništvo SDA je na jučerašnjoj sjednici izrazilo podršku setu zakona o akcizama i Zakonu o osiguranju depozita koje je utvrdilo Vijeće ministara BiH. Predsjedništvo je obavezalo svoje zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH da podrže ove zakone, saopćeno je danas iz ove stranke.

Predsjedništvo SDA će u narednih petnaest dana održati tematsku sjednicu na kojoj će državni i federalni premijer Denis Zvizdić i Fadil Novalić predstaviti izvještaj o dosadašnjem radu i prezentirati reformske prioritete za naredni period

Predsjedništvo SDA je također razmotrilo i odbacilo kao potpuno neutemeljene i tendenciozne napade SBB-a na premijera Fadila Novalića i Vladu  FBiH.

Predsjedništvo SDA daje punu podršku premijeru i Vladi FBiH i njihov rad u datim okolnostima ocjenjuje izuzetno uspješnim.

“Proces privatizacije osam firmi među kojima je i Sarajevo-osiguranje, a u kojima Vlada FBiH ima manjinski udio kapitala je otpočeo odlukom federalnog parlamenta iz 2012. godine. I prošli i sadašnji saziv Vlade FBiH su svake godine na prijedlog Agencije za privatizaciju usvajale plan privatizacije. I ove godine, direktor Agencije koji je kadar SBB-a je Vladi FBiH dostavio prijedlog za privatizaciju Sarajevo-osiguranja. Kolegij Vlade je jednoglasno, uz glas dopremijera iz SBB-a, predložio da se to uvrsti u dnevni red Vlade. Nakon toga je odluka na Vladi donesena jednoglasno, i bez ijedne primjedbe uključujući i četiri ministra iz SBB-a”, navodi se u saopćenju. 

Stoga SDA traži od Vlade FBiH i Agencije za privatizaciju da se proces privatizacije Sarajevo osiguranja provede do kraja transparentno i isključivo u skladu sa zakonom.

“Zahtijevamo od Agencije za privatizaciju da javnosti podastre sve podatke i finansijske pokazatelje za stanje u Sarajevo osiguranju, jer jedino ova agencija ima uvid u pravo stanje. SDA ocjenjuje kao opasan, i po funkcioniranje pravne države štetan nalog predsjednika SBB Fahrudina Radončića direktoru Agencije za privatizaciju da ne poštuje odluku Vlade. To je flagrantan primjer vaninstitucionalnog djelovanja te se s pravom postavlja pitanje krajnjeg motiva ovakvog postupanja. Premijer vlade potpisuje sve odluke vlade u skladu sa Ustavom,zakonom i Poslovnikom o radu. Tražiti od premijera da on poništi odluku, koju je cijela vlada jednoglasno donijela, jeste zahtjev za neustavno djelovanje”, stoji u saopćenju SDA.

Savez za bolju budućnost (SBB) BiH jučer je reagirao na saopćenje Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH vezano za privatizaciju “Sarajevo-osiguranja”.

“Prvo, može Agencija za privatizaciju FBiH predlagati šta god hoće, ali to na kraju mora prihvatiti Vlada FBiH kao svoje rješenje i odluku. Drugo, postavlja se pitanje ko je suportirao Agenciju ili Vladu FBiH pogrešnim finansijskim stavkama o poslovanju. Treće, kako je moguće da je mnogo manja osiguravajuća VGT iz Visokog prije dvije-tri sedmice samo dio svog kapitala prodala za 18 miliona KM, a radi se o znatno manjem privrednom subjektu od ‘Sarajevo-osiguranja'”, navodi se, između ostalog, u saopćenju za javnost SBB-a.

Iz ove stranke pitaju i šta premijer Novalić kaže o medijskim navodima i informacijama Sindikata “Sarajevo-osiguranja” da je navedena osiguravajuća kuća na račune sklonila 14 miliona KM, a sada se “odabranim tajkunima Vladin udjel treba prodati za samo osam miliona maraka”.

SBB u saopćenju poručuje da će svim institucionalnim i pravnim sredstvima “štititi imovinu koju su stvarale prethodne generacije od privatizacijskih lobija i njihovih funkcionera koji žele da se kriju iza institucija Federacije BiH”.

“Od Vlade FBiH SBB traži da poništi svoju odluku, a prije toga putem Agencije za privatizaciju FBiH i Sindikata ‘Sarajevo-osiguranja’ dostavi tačne podatke o finansijskom i tržišnom stanju da bi se spriječila prevara članova Vlade i javnosti – navodi se u saopćenju SBB-a i dodaje kako će, ukoliko se to ne dogodi, ova stranka tražiti smjenu premijera Novalića zbog ‘upornog pokušaja da realizira otimačinu Sarajevo-osiguranja'”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.