Puca koalicija: SDA izbacuje SBB iz vlasti u Goraždu

Vijesti 31. mar 201714:06 > 14:07
N1

Za danas je zakazana vanredna sjednica Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona na kojoj će, sudeći prema informacijama koje dolaze iz SDA i SBB-a, biti okončana koalicija ove dvije stranke.

Sve izraženije međusobne optužbe i neslaganja u posljednje vrijeme između koalicionih partnera Stranke demokratske akcije i Saveza za bolju budućnost, kako sada stvari stoje, najprije će se reflektirati na vlast u ovom kantonu.

U 16:00 sati zakazana je vanredna sjednica Skupštine BPK čiji dnevni red još uvijek nije poznat. Iz SBB-a navode da se ipak radi o raskidu koalicije na inicijativu SDA. Poziv za vanrednu sjednicu sa potpisima deset poslanika stigao im je danas. 

“Nisam upoznat sa dnevnim redom, ali kako informacije dobijam, radi se o nekoj novoj parlamentarnoj većini koja je stvorena bez SBB-a na šta se odlučila SDA. Radi se o parlamentarnoj većini koju SDA radi sa individualcima bez ozbiljne političke opcije u njoj. Mislim da će to ići u tom pravcu, ali vidjet ćemo u 16:00 sati o čemu se radi”, kazao je za N1 v. d. predsjednik Kantonalnog odbora SBB BPK Sanel Mušović.

Tvrdi da je “ovo čin sprovođenja naređene osvete koju je najlakše i najbrže sprovesti u BPK”.

“Ukazivali smo ranije svom koalicionom partneru u ovom kantonu jeste da smo u vlast ušli na njihov poziv radi stabiliziranja političke situacije u tom momentu u kantonu. Meni se čini da su oni od nas očekivali da budemo koalicioni pratioci”, poručio je Mušović.

Kako je u razgovoru za N1 ispričala Aida Obuća, predsjedavajuća Skupštine, zahtjev za održavanje vanredne sjednice potpisalo je deset poslanika uz informaciju da je postignut sporazum o uspostavi nove parlamentarne većine.

”Na adresu predsjedavajuće Skupštine došao je zahtjev za sazivanje vanredne sjednice potpisan od strane deset poslanika iz razloga što je postignut sporazum u uspostavi nove parlamentarne većine i gdje se traži da vanredna sjednica danas u 16 sati. Nakon što sam utvrdila da se radi o poslanicima i da postoji potreban broj potpisa, zakazala sam vanrednu sjednicu Skupštine”, ispričala je Obuća za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.