Adnan Terzić za N1: Čekamo 860 miliona eura da gradimo 5C

N1

Vršilac dužnosti direktora JP Autoceste FBiH, Adnan Terzić za N1 je govorio o gradnji Koridora 5C u narednom periodu. On kaže da je realno očekivati da se izgradi 145 kilometara autoputa na koridoru u naredne 4 godine.

“80 posto projekata je već dogovoreno. Jedini dio koji nije dogovoren, a to radi Vlada FBiH, je da uvedemo koncesionara za 50 kilometara koje imamo sjeverno prema Doboju od Zenice. To košta oko 350 miliona eura. Za sve ostalo imamo dogovoren novac. To je 860 miliona eura od EBRD-a, EIB-a, Kuvajtskog fonda i nekih drugih fondova”, kazao je Terzić za N1. 

Terzić kaže da je Zakon o akcizama uslov samo za kredit od EBRD-a i da to daje garanciju investitorima da će se krediti vraćati. Za poništavanje tenderske procedure za dva LOTA na dionici Počitelj-Bijača, Terzić kaže da su se pojedini ponuđači žalili na političke pritiske, kako ne bi prošli na tenderu. 

“Mi smo se dogovorili sa EIB-om da prekinemo tu tendersku proceduru, jer traje dvije godine. EIB još vrši istragu i trajaće još dva-tri mjeseca. Mi smo donijeli odluku da poništimo taj tender, i mislim da ćemo sa EIB-om uz pomoć tehničkog konsultanta, napraviti jednu brzu i efikasnu proceduru. Prvog avgusta je rok da imamo adekvatnog ponuđača, kako bi bili započeti radovi na toj dionici”, kazao Terzić

Terzić nije mogao da potvrdi koliko će se puta izgraditi ove godine. Ono što se zna je da će se izgraditi 10 km autoputa Svilaj-Odžak i to sopstvenim novcem. U avgustu, ako se usvoji Zakon o akcizama, stići će i novac od EBRD-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.