Detalji presude Stanišiću za genocid u Srebrenici

Vijesti 31. mar 201718:41 > 19:04
N1

Sud Bosne i Hercegovine prvostepeno je osudio Ostoju Stanišića na 11 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici utvrdivši da je pomagao istrebljenju Bošnjaka, odnosno pomagao izvršenje genocida počinjenog u julu 1995. u Srebrenici. Marko Milošević oslobođen je zbog nedostatka dokaza.

Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću u procesu dužem od četiri godine sudilo se za ubistva oko 800 Srebreničana jula 1995. na brani kod zvorničkog sela Petkovci. Sudsko vijeće nesporno je utvrdilo da je Stanišić kao komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske znao za prihvat muškaraca iz UN-ove zaštićene zone, njihovo zatvaranje u više objekata, te mučenje i ubijanje. Dva dana bila su kobna. Najmanje 20 zarobljenih ubijeno je 14 jula.

Nakon čega su zarobljenicima vezane ruke i preveženi su kamionom od nove škole na lokaciju ‘Crvena brana’ gdje je od večernjih sati 14. jula do popdnevnih sati 15. jula izvršeno strijeljanje preko 700 zarobljenih muškaraca Bošnjaka. Optuženi Ostoja Stanišić u namjeri da sakrije izvršeni zločin angažovao je pripadnike Šestog bataljona da zajedno sa pripadnicima inžinjerinske čete zvorničke brigade leševe ubijenih zarobljenika sa rovokopačem i utovarivačem sakriju u masovnu neobilježenu grobnicu na Crvenoj brani, a grupi pripadnika Šestog bataljona naredio da koristeći vozila bataljona i vatrogasnu cisternu iz zvorničke brigade uklone tragove krvi i leševe ubijenih zarobljenika oko nove škole i sa drugih mjesta u Petkovcima i odvezu ih na Crvenu branu i zakopaju u masovnu neobilježenu grobnicu“, istakao je Staniša Gluhajić, sudija Suda BiH.

Stanišićev tadašnji zamjenik je oslobođen. Nije utvrđeno da je izdavao naređenja.

To je za mene sasvim očekivan ishod ovog dugotrajnog postupka i zaista smatram da je sudsko vijeće u odnosu na optuženog Marka Miloševića cijenilo pravilno dokaze, utvrdilo da nema njegove odgovornosti i da nije bilo dokaza da je on učestvovao u izvršenju krivičnog djela koje mu je optužnicom stavljeno na teret”, naveo je Petko Pavlović, advokat Marka Miloševića.

Tužilaštvo BiH najavilo je žalbu na oslobađajući dio presude, a vjerovatno će tražiti i strožiju zatvorsku kaznu za Stanišića o čemu će odlučiti po dobijanju ove prvostepene presude. Za Stanišića su na snazi mjere zabrane putovanja i oduzimanje ličnih dokumenta. U kaznu mu se uračunava i vrijeme provedeno u pritvoru što je oko 10 mjeseci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.