Od Saveza za promjene zavisi da li će RS opet biti crvena

N1

Tek što smo počeli zaboravljati prljave kampanje i podizanje nacionalnih tenzija pred prošle izbore u BiH, krenule su pripreme za nove izbore. Pojedine stranke u Savezu za promjene već najavljuju zajednički nastup na sljedećim izborima, dok se izlaz iz krize na državnom nivou, čiji bi mandat trebao trajati još godinu i po, ne nazire.

U izbornoj noći prošle godine karta Republike Srpske postala je crvena. Ova boja je pokazala pobjedu SNSD i poraz SZP. 

Još tada je ovaj blok opozicionih stranaka najavio preispitivanja u svojim redovima. To rade i danas. Potpredsjednik NDP Zdravko Krsmanović najavljuje kandidatutru Mladena Ivanića za entitetskog predsjednika na izborima 2018.

“Lično mislim da je u ovom momentu najbolje rješenje kandidata za predsjednika RS je Mladen Ivanić. Mislim da je čovjek koji je bio ministar inostranih poslova, predsjednik Vlade RS, ima dobre veze sa Beogradom, Srpskom pravoslavnom crkvom, Rusijom, Berlinom, ima dobre veze sa Londonom itd”, kazao je Zdrkavko Krsmanović, NSP.

“Ja još nisam čuo od gospodina Ivanića da je on, kao ozbiljan čovjek i ozbiljan političar, to izgovorio. Bez obzira ko to drugi govorio u SZP mislim da je zaista rano o tome pričati. Do izbora imamo još godinu i po”, dodao je Vukota Govedarica, predsjednik SDS.

Ipak PDP i NDP, nakon sastanka Ivanića, Borenovića i Čavića, potvrđuju zajednički izlazak na sljedeće izbore. Dogovorili su i intenzivniju saradnju da bi aktivnije djelovali protiv, kako kažu, režima u RS.

“Mi smo otvoreni i za druge političke stranke iz opozicije i intenzivno razgovaramo o mogućem zajedničkom nastupu u narednom periodu, da zajedno sa SDS i drugim strankama kreiramo jednu vrstu definisanog i snažnijeg nastupa u RS i BiH”, poručio je Branislav Borenović, predsjednik PDP.

Međutim, da bi bio ovaj blok pokazao jedinstvo za naredne izbore, mora pokazati zajedništvo na državnom nivou gdje su u vlasti. Za pojedine članove Saveza za promjene, to je ključno kako će ih budući glasači posmatrati u narednih godinu i po dana.

“Naše partnerstvo sa SDA i naše partnerstvo sa Bakirom Izetbegovićem nama je nanijelo ogromne probleme, političkom bloku u kojem se nalazimo. Ne možemo prihvatiti da taj politički blok dalje nastavi da djeluje kao da se ništa nije dogodilo”, naglasio je Dragan Čavić, predsjednik NDP.

Iz Saveza za promjene poručuju da će jedinstvo u Savezu odrediti i sudbinu narednih izbora. Da li će karta opet biti crvena, zavisi od njih samih.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.