Radončić: Omiljena Izetbegovićeva disciplina je gatanje

Vijesti 03. apr 201714:55 > 16:01
N1

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije je u intervjuu za Stav između ostalog govorio o Fahrudinu Radončiću, Savezu za bolju budućnost te iznio teške optužbe na račun Avaza, ali i Radončića lično.

Osobno kao industrijalac i političar bez imalo lažne skromnosti regionalno sam poznat da držim riječ i da moja riječ ima težinu. Za razliku od mene, sa Izetbegovićem već mjesecima niko od političara ne želi da priča u četiri oka zbog njegove sklonosti ka lažljivosti u čemu je regionalni šampion“, rekao je Fahrudin Radončić za N1 komentarišući Izetbegovićeve izjave.

Lider SBB-a je kazao da stvari treba nazivati pravim imenom i da, nažalost, Izetbegović etablira javni dijalog na nivou da mu se mora istinom reći šta se misli o njemu.

Uz to, mislim da je on dodatno opterećen istragama koje se počinju voditi o političkim ubistvima i da ima ogromno rasulo u vlastitoj stranci. Treba mu vanjski neprijatelj kako bi objedinio stranku jer se suočava s raspadom unutarstranačke, koalicione i međudržavne politike i zato napadi na mene s vrlo primitivnim rječnikom imaju za cilj da sakriju njegovu poslovičnu nesposobnost i neznanje“, smatra Radončić.

Bakir Izetbegović je rekao da se Fahrudin Radončić vratio provjerenoj metodi. Na koje metode je mislio?

Moja metoda je da se mora graditi, da infrastrukturni radovi budu prioritet, da se mora zaustaviti pljačkaška privatizacija koja se ovih dana ponavlja preko Sarajevo-osiguranja i da se moraju otkriti nalogodavci ubistava najviših policijskih funkcionera kao što su bili Nedžad Ugljen i Jozo Leutar. Tu sam koegzistentan i biću, ma koliko to smetalo Izetbegoviću“, odgovorio je Radončić za N1.

Na pitanje do kada će trajati njihov verbalni rat, Radončić je odgovorio:

Mislim da će trajati do kraja naših života. On želi feudalnu vlast, da budemo osmanski privezak, da Bosnom vlada pet familija, da politika bude policijsko-tužilačka igračka u njegovim rukama, a ja želim euro-atlantske integracije, modernu BiH, BiH koja je čvrsto integrisana u region, koja ima prijateljske odnose sa svima. S toga mislim da on ne može napustiti svoj mentalni sklop nakon 60 godina, a niti ja moj. Mi smo na kraju rezultante različitih politika viđenja budućnosti BiH.”

Da li će se to odraziti na odnose unutar BiH i Federacije BiH, odnosno na bošnjačku politiku?

Mislim da neće. Koalicija SDA-SBB je napravljena da bi se stabilizirala politička situacija i to nije bila personalna koalicija između Izetbegovića i mene. Stranke će raditi na maksimalno kapacitiran način. Izetbegović će praviti opstrukcije potpune blokade da bi dobio fildžan državu. Mi ćemo se boriti protiv tih opstrukcija i vidjet ćemo dokle će to trjaati i kako će završiti.”

Lider SDA je kazao kako nevjeruje da će Radončić napustiti koaliciju u ovoj godini, ali da to očekuje na proljeće 2018. godine.

Izetbegović je poznat po lošim političkim procjenama. Omiljena mu je disciplina gatanje“, prokomentarisao je Radončić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.