Hartmann: Karadžić i Mladić imali veća prava nego ja u Haagu

Vijesti 03. apr 201720:36 > 20:40
N1

Ekskluzivna gošća Pressinga je novinarka, književnica i bivša portparolka Tužilaštva Haškog tribunala Florence Hartmann koja je u večerašnjoj emisiji ispričala o iskustvu kada je uhapšena pred Haškim tribunalom.

Hartmann je kazala da je kažnjena jer je podsjetila sudije da su kršili zakon.

Kažnjena sam jer sam podsjetila sudije da su negdje kršili zakon. Ja sam novinarka i to je moj posao. Kad mi je Milošević govorio da ne pišem više o ratu u Bosni, nastavila sam pisati. Kad su u Francuskoj me spriječavali da pišem o Dejtonu da Milošević nije čovjek mira i da će napraviti novi rat, te sudije su me stavile u zatvor”, kazala je.

Priprema i novu knjigu. Kaže da je tema slična kao dosadašnje, ali je pristup iz drugog ugla.

Novo djelo je više iz književnog djela. Tema je moj put kao primjer moje generacije koja su suočava sa realnošću nakon pada Berlinskog zida do danas. Ja sam optimista koja je doživjela katastrofalne situacije u zemljama kojima sam bila. Vidjela sam kako normalan čovjek postaje zločinac. Ako vjerujemo u demokratiju, vjerujemo u moć svakog građana i vjerujemo u moć da svako razmišlja svojom glavom“, poručila je Hartmann.

Ja sam iz najbolje namjere ukazivala na stvari. Rekli su nam da smo zauzeli stranu i da tu “nema nekog zločina”. To je posao novinara, da obavjesti šta se dešava. Ako smo mi poslušni novinari, šta će nam sloboda medija“, dodala je.

Hartmann je kazala kako se za vrijeme sedmodnevnog boravka u pritvoru u Haagu nije sretala sa Mladićem i Karadžićem.

Nisam sretala Mladića i Karadžića. Meron je potpisao hitnu zabranu da pričam sa njima i sa svima. Oni bi rado pričali sa njima. Pričali smo za vrijeme rata, zašto ne bismo kad smo pod istim krovom. Doživjela sam da oni imaju pravo na šetnju i veću slobodu u pritvoru nego sam ja imala“.

Kazala je da je u toku trenutno tužba protiv države Holandije, a da se UN ne može tužiti.

UN se ne može tužiti jer imaju imunitet. Tužba protiv Holandije je u toku trenutno, jer smo pravili četiri postupka da bismo dobili sve strane i informacije od Holandije. Sada moji advokati preko holandskog suda, traže zahtjev za saslušanje ljudi iz Haškog tribunala. Tužimo Holandiju jer je to dozvolila. Haški tribunal nema mandat da hapsi bilo koga. Oni su uputili nalog prema holandskim vlastima da me hapse koji oni nisu uvažili. Da su me Holanđani hapsili, bila bih kao Haradinaj koji je uhapšen u Francuskoj” kazala je Hartmann.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.