BiH i dalje najugroženija zemlja po broju mina u Evropi

Vijesti 04. apr 201713:03 > 13:07
N1

Međunarodni dan svjesnosti o minskoj opasnosti, 4. april, obilježava se i u Bosni i Hercegovini u organizaciji Ministarstva civilnih poslova, Komisije za deminiranje i Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC), uz tehničku podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP).

Planirano je niz aktivnosti, među kojima se izdvaja zajednički sastanak svih organizacija, predstavnika donatorskih i državnih institucija koje su uključene u protivminske akcije.

“Sigurnost više od 540.000 stanovnika BiH je i dalje ugrožena zbog 1.091 kvadratnog kilometra minsko sumnjivih opasnih površina. Deset opština sa najvećim brojem visoko ugroženih zajednica u BiH su: Doboj, Teslić, Maglaj, Usora, Zavidovići, Gornji Vakuf, Sanski Most, Velika Kladuša, Travnik i Ilijaš. I dvadesetak godina od završetka rata, BiH je i dalje najugroženija zemlja minskim problemima u Evropi“, kazali su organizatori obilježavanja 4. aprila.

U minskim poljima, poslije rata u BiH, stradala je 1.751 osoba, od kojih su 249 bila djeca, u istom periodu je na dužnosti stradalo 127 deminera, od čega ih je 51 izgubio život.

“Imamo problem sa minama i suočavamo se s tim problemom. U aktivnosti protivminskog djelovanja uključeno je dosta aktera, ali nemamo vremena da predstavimo šta smo sve uradili, a to je da smo preko 3.100 kilometara kvadratnih vratili našem stanovništvu na upotrebu. Ostalo je još dosta problema, preko 1.000 kvadratnih kilometara sa više od 80.000 mina. BHMAC ima osam regionalnih kancelarija širom BiH sa 183 zaposlenih, od čega su 70 posto terenski radnici koji ulaze u minska područja. Dobra saradanja sa nevladinim organizacijama, Oružanim snagama, civilnom zaštitom, crvenim krstom, državnim institucijama i drugima u narednom periodu donijeće dobro BiH kako bi smo brže i efikasnije deminirali zemlju. Nadamo se da ćemo unaprijediti i poboljšati efikasnost deminerskih kompanija, kako bi do 2025. godine oslobodili našu zemlju od mina“, kazao je između Saša Obradović, vršilac dužnosti direktor BHMAC-a.

Obradović je dodao i da je u cilju ubrzanja procesa, BHMAC razvio tehničku regulativu za uključenje koncepta “Land releaes“ (vraćanje površine), koji podrazumijeva uvođenje ciljane i sistematske istrage u operacijama tehničkog izviđanja.

Prema njegovim riječima dosadašnji rezultati na realizovanim projektima u periodu 2014.-2016. godina daju naslutiti da će primjena ovog koncepta znatno ubrzati i pojeftiniti proces vraćanja sumnjive opasne površine.

Zajedničkom sastanku prisustvovali su predstavnici Komisije za deminiranje BiH, BHMAC-a, UNDP-a u BiH, Ministarstva odbrane BiH, Federalne uprave civilne zaštite, Republičke uprave civilne zaštite RS, Društva Crvenog krsta BiH, EUFOR-a, Genesis projekta, ITF Fonda, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Posavine bez mina, Norveške narodne pomoći (NPA) u BiH i Udruženja amputiraca RS-a.

Minski problem u BiH je prisutan u 129 opština ili gradova, odnosno ugroženo je 1.398 naseljenih mjesta. Dakle, kontaminiranost minama direktno utiče na bezbjednost oko 545.000 stanovnika ili 15 posto ukupnog stanovništva BiH.

Od početka provođenja protivminskog djelovanja u BiH od 1996. godine zaključno sa 2016. u BiH je vraćeno 3.109 kilometara kvadratnih sumnjive opasne površine na upotrebu stanovništvu, što je 74 posto od početne procjene. Od 1.752 stradale osobe njih 613 je imalo smrtni ishod. U akcijama deminiranja pronađeno je i uništeno 64.493 protivpješadijskih mina, 8.444 protivtenkovskih mina i 56.192 komada eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata (ESZR).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.