BiH će najverovatnije biti deminirana do 2025. godine

Vijesti 04. apr 201718:27 > 19:10
N1

Opasnost i više od 20 godina nakon rata vreba u našoj zemlji. Mine u više od hiljadu i 500 naseljenih mjesta predstavljaju veliki problem. Kako se zaštititi i podići svijest građana danas su još jednom podsjetili nadležni i pokazali kako izgleda posao jednog deminera.

U centru Sarajeva upozorenja “Pazi mine”, demineri, hitna pomoć. Spašavanje djevojke koja je nastaradala u minskom polju.

Sve ovo je dio je pokazne vježbe. Cilj je podići svijest građanima. Upozorit da su mine i danas opasnost. Sigurnost više od 540.000 stanovnika BiH je i dalje ugroženo, jer se više od 15 posto zemlje nalazi pod minama. U 2016. godini u BiH je registrovano pet minskih nesreća u kojima su smrtno stradale četiri osobe. U ovoj godini u martu stradala je jedna muška osoba.

“Dvadeset godina nakon završetka rata to zaista ne bi smijelo biti tako. Da samo jedna osoba pogine od mine, to je jedna osoba previše, da samo jedna osoba bude ranjena minom to je jedna osoba previše”, kazala je Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH.

Planirano je da se za deminiranje godišnje izdvoji 80 miliona konvertibilnih maraka. BiH iz domaćih sredstava prikupi oko 20 miliona i još 20 miliona donatorskih sredstava, polovina novca nedostaje te su zbog toga u zaostatku četiri godine.

“BiH će najverovatnije biti deminirana do 2025. godine, to je po Maputo konvenciji i mi se pridržavamo svih tih konvencija koje je BiH potpisala”, otkrio je Saša Obradović, v.d. direktor BHMAC.

Istakao je i da su poplave iz maja 2014. godine napravile veliki problem, jer su neodgovorni stanovnici neeksplodirana sredstva bacali u potoke i na druga razna mjesta.

“Mi smo u tom trenutku imali strašno puno pomjeranja minsko-eksplozivnih sredstava da smo ih mogli naći na drugom spratu u Maglaju stambenih objekata. Općenito minsko-eksplozivna sredstva, da li to bila mina, bomba, granata, nalazili smo na nekim mjestima na kojima ne bi trebala da budu”, dodao je Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

Od 1996. godine, stradalo je 1.735 osoba, od čega 604 osobe smrtno. Prilikom deminiranja stradalo je 125 deminera, od čega 76 deminera smrtno. 

Od ukupnog broja stradalih u periodu od 1992. do 2015. godine, 607 žrtava su žene, a 249 žrtava su djeca.

Minski problem u BiH je prisutan u 129 opština ili gradova, odnosno ugroženo je 1.398 naseljenih mjesta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.