Krize i nasmijana lica

Vijesti 04. apr 201718:54 > 19:10
Predsjedništvo BiH

Slatke riječi i odnosi ovih dana u Mostaru, no šta nakon sajma?! Stabilnost, saradnja i evropski put BiH, nakon ovakvih dešavanja, obično ostanu u sjeni unutrašnjih problema.

Do posljednjeg trenutka nije bilo poznato da li će se Bakir Izetbegović pojaviti na neformalnoj večeri lidera u Mostaru. No fotografija sa nasmijanim licima, proslijeđena iz Predsjedništva BiH potvrdila je kako se prvi čovjek SDA ipak odazvao pozivu domaćina, iako ga među zvanicama na Sajmu danas niko nije vidio. Razgovaralo se o teškim, do sada nerješivim problemima, uz ostalo izbornom zakonu.

Izborni zakon tek je jedan od problema koji opterećuju vladajuću koaliciju u kojoj su se odnosi dodatno usložnili nakon pokretanja zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde. U tri mjeseca Predsjedništvo BiH, održalo je tek jednu sjednicu, naredna najavljena za 11. april, neizvjesna. Mladen Ivanić za pogoršanje odnosa ponovno proziva svog bošnjačkog kolegu, uz ignorisanje svojih vlastitih propusta poput primjerice referenduma u RS.

Zbog nedostatka kvoruma otkazane su sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine, a sutra će se na izjašnjavanju o povećanju akciza u Predstavničkom domu pokazati da li će popunjavanje budžetskih rupa i nova tranša MMF-a za SNSD biti značajnija od navodne ratne uloge Šefika Džaferovića zbog koje mjesecima ne prisustvuju sjednicama. Glasaće za ako se pozitivno odredi i SDS s kojim bi mogao biti postignut dogovor o izdvajanjima za poljoprivredu.

Posebno složena situacija je u Federaciji BiH gdje niko sa sigurnošću ne može reći funkcionira li većina dok traju preslagivanja po kantonalnim skupštinama gdje se SBB izbacuje iz vlasti. Nije usvojen izvještaj o radu Vlade za prošlu godinu, dok je u Parlamentu, blokiran cijeli set tzv. reformskih zakona. Stanje u BiH možda najbolje ilustruje komentar federalnog premijera za milione eura bez kojih je BiH ostala zbog neusvanjanja zakona o energetskoj efikasnosti koji je tada poručio: “Sutra je novi dan”.

Izvršna vlast za sada funkcionira, no parlamentarna većina zavisi od sjednice do sjednice. Ipak novih koalicija neće biti, jer bi se za takvu vrstu avanturizma teško ko odlučio godinu i po prije novih izbora.

A do tada ostaju krize, i povremeno nadrealne izjave poput posljednje Dodikove koji poziva na toleranciju i međusobno uvažavanje.

Do narednih retuširanih fotografija, međunarodnih susreta ili posjete evropskih zvaničnika gdje optimističnih izjava nikada ne fali.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.