Kravić: Mi smo heroji u bijelom

Vijesti 05. apr 201717:37 > 17:45
Zlatko Kravić (N1)

Opsada Sarajeva najduža je opsada grada zabilježena u modernoj historiji. Mnogi su dali živote, a neki su pokušavali spasiti ranjenike. Jedan od njih je i dr. Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", a za vrijeme rata bio je doktor u naselju Dobrinja.

Prisjećajući se tog perioda, Kravić je kazao:

Kad se pogleda istini u oči, mi smo heroji u bijelom. Medicinsko osoblje koje je bilo u ratu je iznijelo rat. Uspjeli smo spasiti patnje i bol ljudi, kao i puno života. I danas smo heroji u bijelom, iako se tako nekad ne odnose prema nama. U ljudima je postojao entuzijazam. Svi smo bili isti i imali smo jedan cilj, da se oslobodimo od agresora. Genocid koji je izvršen nad Sarajevom je sve nas ujedinio. Koliko god je teška situacija bila, ja sam uvijek pokušavao izvuci nesto dobro i lijepo i dati im nadu. Uvijek sam poslije operacije govorio muškarcima da se obriju, a ženama da se našminkaju jer tada počinje život“, kazao je Kravić.

Kravić je dodao da su tadašnji uposlenici vedrinom pokušavali oraspoložiti pacijente.

“Teško se sjetiti svih detalja. Uvijek smo nekom vedrinom pokušavali razvedriti pacijente i tako ih malo “osokoliti”. Glavna preokupacija našeg rada bili su ranjenici”, kazao je Kravić.

Nakon toga ispričao je i jedan događaj koji mu se urezao u sjećanje iz tog perioda.

Sjećam se jednog detalja kada su na Bajramski turnir pale 2 granate i imali smo više od 200 povrijeđenih. Nismo ih mogli sve smjestiti ni u bolnicu. Nismo imali dovoljno kadra, ali smo na Dobrinji imali dobar običaj da kada pukne granata svo osoblje trči u bolnicu. 212 je bilo povrijeđenih, a 12 mrtvih. Više od 8.000 medicinskih zahvata je urađeno za vrijeme rata“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.