Johnson: Želimo što više bh. proizvoda u Velikoj Britaniji

Vijesti 05. apr 201718:47 > 18:52
N1

Šef britanske diplomacije Boris Johnson stigao je u Sarajevo, u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Nakon dolaska Johnson se susreo sa ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnadkom, a predviđen je i susret sa predsjedavajućim Vijeća ministara BIH, Denisom Zvizdićem.

Hvala vam puno na domaćinstvu i dobrodošlici. Mi se znamo određeno vrijeme i mi smo sestrinske stranke da tako kažem. Crnadak zna šta ja mislim i zna moje slogane i već je prenio najvažniju poruku koju imam za vas. Mi napuštamo EU, ali ne napuštamo Evropu i ostajemo pri sigurnosti i prosperitetu našeg kontinenta. Samim tim smo predani sigurnosti BiH“, kazao je Johnson.

Dodao je da je BiH prelijepa zemlja sa velikim potencijalima.

Ujedinjeno Kraljevstvo je tome historijski predano. Ovo je zaista prelijepa zemlja i ima sjajan potencijal. Od ključne važnosti je da se taj osjećaj privatnog sektora razvije i da se razvije poduzetništvo. Moje iskustvo u Londonu gdje je 80 posto ekonomije u privatnom sektoru pokazuje da većina njih dolazi od start upa. Reforme su od ključne važnosti i zato pomažemo sa finansiranjem izrade energetske strategije i za registraciju novih komapnija u BiH“, dodao je Johnson.

Johnson je kroz osmijeh poručio da mu nije jasno kako su građani BiH preživjeli do sada bez Marks & Spencer prodavnica. Također, kazao je da Velika Britanija ima velike planove za BiH, kao i da želi vidjeti što više bh. proizvoda u Velikoj Britaniji.

Obojica bismo željeli da postignemo stvaranje jedne nove platforme za nova ulaganja. Ne znam kako ste do sada preživjeli bez Marks & Spencer prodavnica, ali doći će i to uskoro u BiH. Sjajne stvari se prave u BiH i mi bismo željeli vidjeti što više toga u Velikoj Britaniji. Zato nam je zadovoljstvo da smo domaćini seminara u Londonu. Nadam se da ću neke od vas vidjeti u Londonu u septembru“, kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.