Bajrović: Ne možeš slaviti Kordića i predstavljati Hrvate

Vijesti 05. apr 201721:56 > 06. apr 2017 07:11
N1

Predsjednik Građanskog saveza Reuf Bajrović je gostujući u Pressingu kazao da nema pomirenja između ustaša, četnika i partizana, te je žestoko kritikovao predsjednika HDZ-a i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića zbog podrške osuđenom ratnom zločincu Davoru Kordiću.

Bajrović je nedavno pozvao hrvatskog političara Davora Ivu Stiera da se javno odrekne djeda koji je bio ustaški oficir.

“Njegov djed je bio zamjenik Maksa Luburića koji je upravljao Sarajevom četiri godine kada je ovaj grad izgubio svakog petog stanovnika. Sarajevo 90-ih je izgubilo svakog 30 stanovnika što znači da je perido NDH bio procentualno najpogubniji u historiji glavnog grada BiH. Stier ako se misli miješati u probleme u BiH neka kaže da li će se odreći djedove ostavštine”, kazao je gost Pressinga te nastavio:

“Mi smo odgojeni na antifašizmu. Neprihvatljivo je da se postrojavaju četnici u Višegradu. Nema pomirenja ustaša, četnika i partizana. Ne može se slaviti osuđeni ratni zločinac Dario Kordić i onda se predstavljati kao legitiman predstavnik hrvatskog naroda. Dajđu moje majke su objesile ustaše, njegovo dijete ubijeno je u Štrpcu od četnika. To su dvije strane iste medalje”.

Bajrović je bio vrlo kritičan i prema HDZ-ovom prijedlogu za promjenom Izbornog zakona naglasivši da bi, ukoliko bi prošao, doveo do kraja građanske BiH.

“Ako prođe HDZ-ov prijedlog bio bi to kraj građanske BiH. BiH bi postala labava unija tri državice i nikada više neko kao Komšić ne bi mogao postao legitimni hrvatski član Predsjedništva BiH. Šta je sa nekonstuitivnim narodima? Jevreji, Romi, Bosanci su oni koji su ugroženi u ovoj zemlji. Samo je jednom bila slična situacija, u periodu od 1941-45 kada su konstuitivni narodi imali prednost pred Romima i Jevrejima”, podsjetio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.