U BH Gasu otkrili koji su lobiji najjači u toj oblasti

Vijesti 06. apr 201714:07 > 14:11
N1

Iz kompanije BH-Gas reagovali su na, kako kažu, sve učestalije tvrdnje da je ova kompanija dijelom odgovorna za poskupljenje gasa i neusvajanje zakona o električnoj energiji i gasu.

Ističu da povećanje cijene gasa nema veze s neusvajanjem zakona, niti s otvorenošću tržišta, te da neće podržati prijedlog Energetske zajednice da se usvoji samo dio Trećeg energetskog paketa, koji ne podrazumijeva državno regulatorno tijelo koji bi spriječilo malverzacije i monopol na entitetskim nivoima u ovoj oblasti.

Iz kompanije su rekli da tačno znaju koji su lobiji trenutno najjači u ovoj oblasti, te optužili i Energetsku zajednicu da potpada pod njihov pritisak.

“Lobi je prvi – „Gas-Res“, gospodin Puhalac i Republika Srpska, a drugi lobi je Srbija, otvoreno, jasno i glasno, zato što „Gas-Res“ ima već viška gasa, ne znaju šta će s tim gasom koji su kupili od Gazproma. To je pritisak da se ovaj zakon usvoji, dakle, otvorite nam tržište da bi mi prodavali višak plina Federaciji”, rekao je član Uprave BH-Gasa Almir Bečarević.

Koji je tu interes Energetske zajednice da potpadne pod takav pritisak?

“Pa to je ono što je gospodin Kopač rekao, neko je imao interes”, smatra direktor ove kompanije Jasmin Salkić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.