Izetbegović primio Johnsona: BiH na listi prioriteta

Vijesti 06. apr 201714:09 > 14:12
Predsjedništvo BiH

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je izrazio zahvalnost Velikoj Britaniji na dosadašnjoj podršci Bosni i Hercegovini, posebno u procesu euro-atlantskih integracija.

Istakao je uvjerenje da će Velika Britanija nastaviti podržavati reformske procese u BiH te naglasio da je BiH, u kontekstu njenog reformskog puta i dobijanja kandidatskog statusa, opredjeljena za nastavak provođenja mjera iz Reformske agende.

Član PBiH Izetbegović je iskazao važnost britansko-njemačke inicijative te kazao da je pored važnosti reformskih procesa za BiH, za našu zemlju od ključnog značaja integracija čitavog Zapadnog Balkana, kako za političku i ekonomsku stabilnost, tako i za sigurnost čitave Evrope. Osuđujući teroristički napad koji se desio u neposrednoj blizini britanskog Parlamenta u Londonu, član PBiH Izetbegović je naglasio opredjeljenost BiH za borbu protiv terorizma i saradnju na tom planu sa Velikom Britanijom.

Državni sekretar za vanjske poslove i poslove Commonwealtha Boris Johnson je istakao da iako Velika Britanija napušta Evropsku uniju neće napustiti Evropu te da će BiH i ubuduće biti na listi prioriteta vanjske politike. Naglasio je da UK podržava opredjeljenje BiH za članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u. Iskazao je spremnost na pružanje podrške BiH u ekonomskom i političkom sergmentu, posebno u implementaciju Reformske agende i strateškog dokumenta “Pregled odbrane“ koji je usvojilo Predsjedništvo BiH. Izrazio je očekivanje da će održavanje 2. Trgovinskog i investicijskog foruma u septembru ove godine u Londonu te Samit zapadnog Balkana, u sklopu Berlinskog procesa, 2018. godine, doprinijeti daljem ekonomskom razvoju naše zemlje i značajnijem investiranju u BiH.

Sastanku su prisustvovali i Diana Čekić, savjetnica predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, i Dejan Vanjek, savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.