Potvrđena optužnica protiv Kemala Ćauševića

Vijesti 06. apr 201715:38 > 15:40
N1

Sud BiH potvrdio je optužnicu koja bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH Kemala Čauševića tereti za zloupotrebu položaja, a Sedineta Karića za davanje dara.

Čaušević je optužen za primanje dara, pranje novca te zloupotrebu položaja, a Karić da je kao vlasnik firmi “Obiteks” i “KS Obiteks” davao novac Čauševiću za uvoz tekstila u periodu od 2007. do 2011. godine.

“Karić je za taj period predao novac u ukupnom iznosu od 425.000 KM u zamjenu za favorizovanje firme kao uvoznika tekstila kroz poslovanje UIO i odluke optuženog Čauševića”, saopšteno je iz Suda BiH.

Čaušević je optužen i da je od novembra 2004. do kraja 2012. godine kupovao nekretnine u vrijednosti većoj od milion KM, da bi novac za koji je znao da potiče iz krivičnih djela stavio u legalne tokove.

Optužnica Čauševiću stavlja na teret i da je, nakon tendera za vršenje usluga štampanja poreskih markica na vrijednosnom papiru sa zaštitom, prekoračio ovlaštenja i pravnom licu “Glas Srpski-Grafika” Banjaluka pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 200.000 KM.

Odlukom Suda BiH odbijena je tačka optužnice koja je teretila Anesa Sadikovića za davanje dara ili drugih oblika koristi.

Tužilaštvo BiH je optužnicu podiglo u februaru.

Iz Tužilaštva su ranije naveli da je Čauševićevim radnjama nanesena višemilionska šteta budžetu i građanima BiH jer nisu naplaćivani stvarni iznosi carine.

Sudu BiH je upućen prijedlog za oduzimanje imovine od Čauševića, stečene izvršenjem krivičnih djela.

Iz Tužilaštva su naglasili da će optužnicu dokazivati pozivanjem oko 50 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem više od 100 dokaznih materijala, kao i da nastavljaju istragu prema više osumnjičenih, među kojima su i funkcioneri Uprave za indirektno oporezivanje. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.