Pejaković objasnio kako je nastao kultni video pred rat

Vijesti 06. apr 201716:57 > 17:07
N1

Bosanskohercegovački glumac Josip Pejaković bio je gost emisije Dan uživo.

Namjera okupljenih bila je srušiti blokade srpskih paravojnih formacija koje su paralizirale grad. Među njima je bio i doajen bh. glumišta Josip Pejaković.

“Dođite pred Skupštinu, ne bojte se, ne bojte se, svi na ulicu, cijelo Sarajevo. Krenite rudari iz Breze, iz Zenice, krenite gladni, ne damo Bosne”, tako je 1992. godine poručivao Pejaković.

Pejaković se za N1 prisjetio sarajevskih protesta za mir, pred početak opsade Sarajeva.

Uzbudljivo je bilo u svakom slučaju. Senad Hadžifejzović koji je vodio TV program tada, a reporter koji je bio pred Skupštinom je pitao ima li iko da se obrati narodu i bacio mi je mikrofon. Ja sam nespreman uhvatio mikrofon i izrekao sam to što sam izrekao i pozvao građane Sarajeva i ostale gradove da nam se pridruže“, ispričao je Pejaković.

On smatra da neko treba pozvati ljude da mijenjamo odnose kao i učmalu situaciju u državi, pogotovo u centralnom gradu BiH.

Da se i nije desio rat, opet ni danas Sarajevo ne bi bilo kao što je bilo. Danas u proslavama datuma slavimo ulazak partizanskih jedinica koje su oslobodile Sarajevo, a u isto vrijeme neki ljudi koji obnašaju dužnosti u instuticijama ne misle da je to baš značajno što je Sarajevo oslobođeno, jer se u njihovim redovima nalaze i oni koji su tada poraženi od oslobodioca Sarajeva. I to je bh. problem“, smatra Pejaković.

Gost Dana uživo je prokomentarisao najzanimljivije postove sa Twittera.

“Borci 16. muslimanske brigade bili su prvi partizani koji su zakoračili u #Sarajevo.”, “Naši preci su dokazali da je fašizam moguće poraziti i suzbiti, a oslobođenje od fašizma i nepravde neće doći samo od sebe”.

Slažem se apsolutno. Slobodu treba stvarati i graditi. Sloboda ne može doći tek tako nakon što je zakoračila demokratija. Demokratija će biti kada istinski demokrati budu priznali to što je 16. brigada ušla u Sarajevo i oslobodila ga zajedno sa ostalim brigadama. Grad je bio grad strašnog otpora fašista i domaćih izdajnika. Ali to se nikada neće desiti, jer su danas u institucijama potomci tada poraženih“, mišljenja je Pejaković.

“Što bi Fadil rekao “Nove akcize otvaraju pluća za novi rak”. Čuj mene zrak, rak bolan.”

Ne može nafta čija cijena na svjetskom tržištu neprekidno pada ili je stabilna, da u jednoj bijednoj zemlji kakva je BiH doživjeti povećanja. Mi da želimo da zaratimo moramo dići kredit da bi ratovali. To je današnja politika. Ako nas neko napadne od MMF-a moramo uzeti kredit da se branimo. Ali radi se nešto i rukama, nogama, dobrovoljnim radom, a ne samo kredita. BiH je operirana od dobrovoljnosti, a tu je ogromna energija. Daj mu hranu i spavanje, neko će lopatati cijeli dan. Svašta se lopatom može napraviti“, izjavio je Pejaković.

N1

“Nacionalisti kada bi se dosledno vratili svojim korjenima i shvatili, dosli bi do majmuna!!!” (Srđan Puhalo)

To je uvreda za majmune. Oni su pametni koliko treba, a ovi znaju sve.”

Saznajemo: U FBiH će danas biti izgrađeno 600 kilometara novih nevidljivih puteva, a do kraja sedmice cijela zemlja će biti asfaltirana. (UKONTRU)

Sve su to stvari stavljene u svrhu predizbornih kampanja. Narod to više i ne sluša“, rekao je Pejaković.

“Usvojiti zakon da na naslovnicama…bilbordima budu najbolji učenici, umetnici, sportisti, humanitarci…a ne Cece i sinovi, kumovi i ini im” (HADIJA KRIJSTORAC)

Tako je bilo u onom mračnom sistemu, gdje je sve bilo zabranjeno. Prvo je bilo zabranjeno političarima da se slikaju za prve strane. Ili ga je neko ubio ili su ga hapsili. Na prvom stranici su bile ljepotice, Bata Živojenović, dobri učenici…“, kazao je bh. glumac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.