"Energetska zajednica popustila lobijima iz Srbije i RS"

Vijesti 06. apr 201717:28 > 19:40
N1

BiH je propustila i još jednu priliku za usvajanje Zakona o regulatoru, prijenosu i tržištu električne energije i plina. Tim činom ne samo da je prizvala sankcije, nego i pokazala stepen neozbiljnosti na evropskom putu, navode iz Energetske zajednice. U svemu, kažu, gube potrošači, u ovoj oblasti vlada pravni haos.

“Na području plina i gasa BiH ne da ima loš, nego nemamo zakona uopšte. Tu postoji pravni haos, pogotovo na području Federacije BiH, koji nekima odgovara, neki imaju profit od toga, i bilo kakav pokušaj da se stvari pravno srede predstavljaju kao popuštanje nekoj drugoj političkoj opciji”, kazao je Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice.

Rok za donošenje ovog zakona nekoliko puta je produžavan, a sankcije odlagane. Trenutno, bi mogle značiti gubljenje evropskih fondova namijenjenih za energetske projekte. Iz kompanije BH-Gas kažu da podržavaju zakon koji neće dozvoliti entitetskim regulatornim tijelima da drže monopol nad transportom i cijenama gasa.

“To je sva suština. Mi se borimo da entiteti, kolika god posljedica po BH-Gas bila, ne mogu vršiti nadzor nad gasom. To treba, kao što radi Elektroprenos, kompletnu kontrolu snabdijevanja gasa da radi državni nivo”, poručio je Jasmin Salkić, direktor BH-Gasa.

Iz kompanije podržavaju i Treći energetski paket, koji predviđa državi ovlasti nadzora u gasnom sektoru, određivanja kapaciteta prolaza ovog energenta kroz državu, transport, tarife, metodologiju… Kažu da takav paket podržava i energetska zajednica, ali da ovlasti ipak idu u ruke entiteta. Ugovor o uspostavi Energetske zajednice nigdje ne predviđa bilo kakve sankcije zemljama potpisnicama.

“To ne postoji, to je izmišljotina gospodina Kopača. Drugo, nigdje, ni na jednom mjestu nije obaveza Energetske zajednice da daje saglasnost ili da određuje koji su projekti prioritet, to ne postoji“, otkrio je Almir Bečarević, član Uprave BH-Gasa.

Trenutno, u BiH postoji jedan cjevovod, na koji bi uskoro mogao ići još jedan priključak. To bi opteretilo sistem i ugrozilo kapacitet isporuke gasa do Sarajeva. Na ovako malu mrežu imamo tri i potencijalno još dvije transportne kompanije i sve to utiče na cijenu.

Prozivke i optužbe postaju sve otvorenije. Dok su prethodnih dana bili izloženi brojnim optužbama za opstruiranje interesa Energetske zajednice, sada iz BH-Gasa optužuju upravo Energetsku zajednicu da je udovoljava interesima lobija iz Republike Srpske.

Tražili smo da nam kažu na koji konkretno lobi misle.

“Prvi je ‘Gas-Res’, gospodin Puhalac i Republika Srpska, a drugi lobi je Srbija, otvoreno, jasno i glasno”, dodao je Bečarević.

Kad je riječ o cijenama, Salkić naglašava da je u BiH niža nego u regiji i da je i nakon najnovijeg povećanja, znanto niža nego, primjerice, u Sloveniji i prije poskupljenja. Također, optužuju Energetsku zajednicu da ni do sada nije odobrila niti jedan projekat koji bi bio finansiran EU novcem, dok je projekte potencijalno značajne za BiH, koji podrazumijevaju cjevovode na sjeveru i jugu zemlje odbila. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.