Iskustvo državljanke BiH koja je dostavila pomoć Sirijcima

Vijesti 07. apr 201710:48 > 11:10
Reuters

Lejla Pačariz, direktorica Fondacije Muharem Berbić, proteklu sedmicu provela je na tursko-sirijskoj granici. Ona i njene kolege dostavili su pomoć unesrećenom narodu Sirije. Sinoć se zaputila u Istanbul, gdje se i sada nalazi.

Pačariz i njene kolege napustili su granicu Turske i Sirije, prije američkog napada, međutim, bila je tamo kada se desio hemijski napad.

Mi smo bili tamo dan prije nego što je izvršen američki napad, a posjetili smo grad koji se nalazi tačno na granici sa Sirijom. Dostavili smo konvoj pomoći BiH za Siriju koji smo prikupili u organizaciji Međunarodnog foruma solidarnosti Emamus, Medžlisa islamske zajednice i Fondacije Muharem Berbić“, kazala nam je.

Iskoristili smo ovu priliku te smo posjetili sirijske izbjeglice koje su smještene na samoj granici. Imali smo priliku posjetiti i ranjenike koji su izmješteni, a koji su bili pogođeni prilikom bombardovanja hemijskim naoružanjem. Nije nam bilo dopušteno da uđemo u Siriju zbog sigurnosne situacije i napustili smo granicu neposredno prije američkih napada“, navela je Pačariz za N1.

Naglasila je kako je situacija jako teška i da ljudi u Siriji zaista trebaju pomoć.

Imali smo priliku razgovarati sa nekim ljudima i teško je povjerovati da se to dogodilo. Povrede su teške, mnogi su premješteni u Tursku na oporavak. Bilo je dosta povrijeđene djece, što ste mogli vidjeti i na snimcima“, rekla je.

Ovo je bio treći konvoj koji su dostavili iz BiH za Siriju i, kako nam je kazala, nastavljaju s ovim akcijama pomoći.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.