N1 kompilacija: Najbolje izjave ministra Dragana Mektića

Vijesti 07. apr 201712:12 > 12:35
N1

Ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić svojim izjavama uvijek plijeni veliku pažnju javnosti. Čest je gost medija, ali često saziva i pres-konferencije koje u određenim momentima dobijaju obrise stand-up komedije.

Mektić u javnosti često osuđuje izjave i postupke svojih kolega iz političkog života, najavljuje obračune sa korupcijom, politička hapšenja, ali na sebi svojstven način komentariše događaje iz javnog života u BiH, ali i regiona.

Mektić je u nekoliko navrata postao hit na društvenim mrežama, kada je u javnim istupima, gostovanjima, ali i pres-konferencijama koje je on sazvao odgovarao na prozivke Milorada Dodika, Dževada Galijaševića, Kolinde Grabar Kitarović, Staše Košarca, Gorana Salihovića i mnogih drugih.

Pored svih aktivnosti koje Mektić radi, njegov mandat će se pamtiti po oštrim, šaljivim, nekada i podrugljivim izjavama. 

Mektić vs Grabar Kitarović

Krenimo od regije: Kolinda Grabar Kitarović je u jednom istupu izjavila da je BiH leglo ekstremizma. Mektić je te navode opovrgnuo na pres-konferenciji koju je sazvao, a potom kazao: “Ako Hrvatska predstavlja EU, da Bog da ja nikad ne otišao u nju”.

Imao je on svojevremeno i verbalni rat sa Nikolom Špirićem. “Borce islama u BiH bolje maskira vlast nego oni sami”, kazao je Špirić.

Mektićev odgovor je bio: “Jesu li to podaci koje mu je dostavio njegov sin koga je u OSA-u zaposlio kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH”.

Mektić je u više navrata tokom svojih istupa upozoravao da javnost ne uzima kao relevantno mišljenje samoprozvanih eksperata za terorizam, nakon čega je nastao i sporadični verbalni okršaj sa Dževadom Galijaševićem.

Mektić vs Dževad Galijašević

“Dževad Galijašević kaže da će na proljeće biti rat. Da li ta politika znači da trebamo ići da kopamo bunkere, da zauzimamo položaje, da djecu, stare i žene šaljemo van zemlje? U ime koga on to gorvori? Neka izađe i neka kaže, ja ga pozivam. Neće Dževade biti rata!”

“Radimo protiv interesa lopova, pljačkaša, kriminalaca i nisam htio ranije da komentarišem izjave Slavice Injac koja je kazala da ja previše gledam američke filmove i imam bujnu maštu. Želim da joj poručim da se nadam da ću nakon ove sudske rasprave gledati dokumentarne filmove”, govorio je svojevremeno Mektić.

Govorio o pritiscima RTRS-a i tvrdnjama Dževada Galijaševića.

Mektić vs Dodik i RTRS

Iako je fokus konferencije za medije bio na medijskim pritiscima i Dževadu Galijaševiću, Mektić se kroz jedan zanimljiv primjer osvrnuo kako medijski natpisi i pritisci utiču na njegov privatni život.

“Ja imam majku od 80 i nešto godina. Ja ne mogu da joj se javim. Sinoć me zvala i kaže: ‘Šta nam rade ovo? Ja sam tebe rodila’, a oni tvrde da me nije rodila i da sam usvojen”, kazao je Mektić dodavši da to nije nimalo primjeren način ophođenja prema njemu i njegovoj porodici.

Tvrdio je da je RTRS vojno krilo SNSD-a, a nakon toga je uputio niz uvreda na račun novinarki na ovoj televiziji.

“Kakvu vi poruku šaljete? Predlažem da se još u bordel boji ofarba studio i imat ćemo pravi night club, iscurit će vam silikon iz TV-a”, kazao je Mektić.

Izvjestan period u 2016. godini, Mektić je bio u određenoj vrsti sukoba sa Goranom Salihovićem, glavnim tužiteljem Tužilaštva BiH. Imao je Mektić primjedbe na (ne)rad njegovog tužilaštva, a kako je poznato, Salihović je zbog zloupotrebe položaja suspendovan i sada se protiv njega vodi sudski postupak.

“Bez obzira što nemam neko posebno mišljenje o sebi, ne bih mu pridavao taj značaj da poemišem sa njim. Vidim da je danas izjavio da sam bolestan čovjek. Možda i jesam, nisam dugo bio kod ljekara i prihvatit ću njegovu sugestiju i otići na pregled da vidim šta je u pitanju sa mnom. Za njega mogu reći da je potpuno zdrav i sa punim umišljajem i razumom je počinio sve ovo što mu se stavlja na teret”.

Kasnije je za N1 kazao: “Evo, Goran Salihović je imao sve devetke i desetke na fakultetu. Došao u Tužilaštvo, i prvi dan odmah korupcija”.

Veliki broj izjava odnosio se na predsjednika RS Milorada Dodika.

“On misli da će se sa tim parama skinuti sa crne liste. neće moći. Amerikanci su ozbiljini od onoga što baje rade. Nećeš ići Milorade sa liste dok je tvog dugog života koji ti želim”, poručio je Mektić Dodiku, nakon što je naveo da predsjednik RS lobira da ga se skine sa crne liste State Departmenta.

Jedne prilike je napravio i svojevrsni stand-up Miloradom Dodikom kao temom, nakon polusatnog sastanka Dodika i Vučića u Istočnom Sarajevu, nakon Samita premijera u Sarajevu. 

“Aleksandar Vučić je jučer napravio akt sažaljenja i sastao se s Dodikom jer je on dva dana zapomagao, molio i preklinjao Vučića da dođe u Istočno Sarajevo”.

“Kada se pogleda koje su ovo teme i kakvog karaktera, čini se kao da su razgovarali dva dana, a ne 16 minuta”. Za Dodika Mektić tvrdi da je persona non grata kod državnog i političkog vrha u Srbiji. Samo na način zapomaganja Vučić se sažalio, navratio i otišao.”

Mektić vs Staša Košarac

Na jednoj pres-konferenciji, koja je održana početkom marta 2017. godine, Mektić je poručio i Milanu Tegeltiji, predsjedniku VSTV-a, kako da ‘provjetri’ pravosudni sistem.

“Bajni pravosudni sistem će se provjetravati, kaže Milan Tegeltija. Ja Tegeltiji predlažem da otvori prozore, vrata, iznese namještaj, okreči i unese drugi namještaj. Nema od provjetravanja ništa”.

Kada već pominjemo VSTV, znao je Mektić čitati i SMS poruke koje je razmjenjivao sa Ružicom Jukić, potpredsjednicom te institucije.

“Ona kaže da je našla sve na internetu. Onda je uzela moju diplomu, pokazivala, objašnjavala šta može, šta ne. Iako, čitao sam njenu biografiju 1963. rođena. Diplomirala 1999. godine. Ni riječi između toga. Je li išla u školu. Je li to biografija druge žene pravosudnog sistema?”

“Evo žene, koja je na poziciji visokoj i 10 minuta u onoj emisiji mlatila mojom diplomom. Moram zbog nje da objasnim. Slala mi je poruke, da voli Srbe, da ih spašava. Sad ću vam pročitati jednu poruku”, ispričao je Mektić, a potom dobar dio pres.konferencije posvetio čitanju tih poruka.

“Kakvi smo mi to Srbi da nas moraju štititi?“, zapitao se ministar sigurnosti obraćajući se novinarima i dodao: “Ja iza takvih Srba ne stojim. Ona se hvali da je branila one koji su trebali biti suspendovani. Ja nisam. Ne daj mi Bože da sam pod njenom zaštitom”, nemilosrdan je bio Mektić.

Svakako, nainteresantniji od svih je njegov odnos sa Stašom Košarcem, šefom Kluba poslanika SNSD-a u Predstavičkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Košarac je, podsjećamo, oštro kritizirao Mektićeve medijske istupe o refendumu o Danu Republike Srpske, a ovaj mu je odgovorio:

“Imam jedan prijedlog građevinskog karaktera, da građevinari pisoare spuste za 50 centimetara, on je trenutno prvi na braniku otadžbine. On je prvi u odbrani toga. Koliko ja imam informacija, on tu borbenu gotovost trenira nasiljem u porodici. Kupio je i novog džipa. Mjesečno zaradi oko 7.000 maraka u institucijama BiH”.

Džip je jedno vrijeme bio tema Mektićevih govora o Košarcu. U razgovoru za N1 Dragan Mektić je Košarca nazvao “iskomopleksiranim tipom koji želi da njegov Mercedes bude glavna tema rasprave u ovoj državi”.

“Rekao bih mu da predloži da se donese odluka da se proglasi jedan dan žalost nad njegovim Mercedesom. On je politički sudionik sulude politike kojom se narod u političkom smislu bombarduje i kamenuje do besvijesti. On sada želi da nametne da je njegov Mercedes najvažnija stvar u ovoj državi. Nemam šta pozivati policiju da istražuje ovaj zločin. Koliko mi je poznato, on je to policiji prijavio i policija to radi po službenoj dužnosti. Nevejrovatno je koliko RTRS pridaje važnost Mercedesu Staše Košarca kojeg je on, po meni, stekao na vrlo sumnjiv način. On je nebitan, iskompleksiran politički promašaj sa kojim ja na tu temu ne želim polemisati”, kazao je Mektić za N1.

Kazao je jednom prilikom da Košaraca neće više komentarisati jer: “Nema potrebe, ne vidim ga od govornice”.

Nema stajanja

Na pres-konferenciji povodom povratka sa Generalne skupštine UN-a, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić govorio je i o selefijama – a odgovorio je i na poruke iz Gornje Maoče koje su poslane kada je N1 televizija posjetila ovo selo.

Naime, predstavnici zajednice u Gornjoj Maoči su tražili od Mektića da im objasne “zbog čega su radikalni i ekstremni”, a izjavili su da ako im zatvore dva objekta za klanjanje, da će “klanjati na parkingu”. Mektić je kazao: “Ko su selefije da mi njima dostavljamo dokaze o njihovoj radikalizaciji? Oni ne mogu klanjati na parkingu”.

Isticao je Mektić u više navrata da je korupcija ključni faktor RS. Sada se ispostavilo da je korupcija ključni faktor RS-a, da korupcija čuva RS i da bez korupcije nema RS-a”.

Obrascem rada pravosuđa je gostujući u Tački na 7 na N1 ocijenio: “Imamo sudije u bjekstvu, tužioce u pritvoru, kriminalce na slobodi”.

Više puta je kazao da u svom radu, i radu njegovog ministarstva ne namjerava stati, a kako stvari stoje – od Mektića ćemo čuti još mnogo u vremenu koje je ispred nas. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.