Kakva će biti sudbina Zakona o obrazovanju u KS?

Vijesti 07. apr 201719:26 > 19:39
AFP

Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo biće ključna za novu regulativu u osnovnom i srednjem obrazovanju. Sindikati, Vijeće roditelja i Centri civilnih inicijativa smatraju da prijedloženi Zakoni koji će biti razmatrati u ponedjeljak - politiziraju obrazovanje.

Nedopustivi su im postupci imanovanja i neograničeni mandati direktora škola. Premijer Kantona Sarajevo priznaje – pritisaka je bilo.

Da novim prijedlozima Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju određene političke opcije žele zavladati obrazovanjem – upozoravaju predstavnici sindikata, Vijeća roditelja, Centri civilnih inicijativa. Svojim amandanima traže drugačiju organizaciju školskih odbora odgovornih za izbor i razrješenje direktora osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo. Oštro se protive i neograničenom direktorskom mandatu.

“Nekolicina direktora kojima ističe drugi mandata, nekima je treći, nekima je četvrti mandat ne smiju više biti u istim školama jer su ih privatizirali. Ne želimo da na pozicijama direktora sjede oni koji su politički aktivni, ne želimo da nam u školskim odborima sjede oni koji su politički aktivni”, kazao je Saudin Sivro, Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

“Njih samo interesuju mandati. To vam je izvršni odbor SDA”, dodao je Faruk Bešlić, Samostalni sindikat srednjeg obrazovanja KS.

“Ima jedna grupa unutar SDA koja traži povlačenje ovog Zakona, to nije zvaničan stav nikakvog organa. (Iz kojeg razloga traže?) Traže, to su uglavnom ljudi koji nisu zadovoljni prijedlogom ili se boje da bi amandman o ograničenju direktora mogao po njih imati neke štetne posljedice”, otkrio je Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo.

Vlada neće podleći pritiscima – jasan je premijer Kantona Sarajevo. Tvrdi da je sve korisne amandmane potrebno razmotriti.

“Vlada je predložila četiri člana školskog odbora od čega je jedan predstavnik Vijeća roditelja, drugi je predstavnik Sindikata, treći je predstavnik lokalne zajednice, četvrti je predstavnik ministarstva koji je ujedno i predsjednik školskog odbora sa takozvanim zlatnim glasom. Prilikom glasanja ova dvije osobe – predstavnici ministarstva i lokalne zajednice mogu u svakoj varijanti preglasati i roditelje i sindikate”, objasnio je Adis Arapović, Centri civilnih inicijativa.

“Ako se neko plaši da je ovaj zlatni glas Vlade neka prednost ili politizacija taj ćemo prijedlog povući i reći da se dvotrećinski donose odluke. Dakle od ta četiri subjekta, tri se moraju dogovoriti da je nešto uredu i tada se Vlada potpuno isključuje kao neki politički faktor. To je bio dobar prijedlog, o njemu ćemo raspravljati, ja ću predlagati da ga prihvatimo”, dodao je Konaković.

Predstavnici Sindikata i Vijeća roditelja tvrde da će imati dovoljno glasova poslanika – 21 – za usvajanje njihovih prijedloga. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.