Jesu li djeca u Kantonu Sarajevo – genijalci?

Vijesti 08. apr 201714:38 > 18:27
N1/Ilustracija

Ovih dana mnogo se govori o novom zakonu o obrazovanju u KS. Sindikati i vijeće roditelja smatraju da se novim zakonom politizira obrazovanje. Međutim, ono što je izazvalo mnogo pažnje jeste i opšti uspjeh u školama u KS koji iznosi nevjerovatnih 4,6.

Jesu li u sarajevskim školama djeca genijalci? Ili su kriteriji niski. Radi li se možda o pritisku? Amra je majka dvoje osnovaca. I sama se pita – koliko je to realno i zašto se niko nije bavio uzrokom tako visokog prosjeka u školama.

Mislim da je tužno što nisu primjetili da djeca uče pod pritiskom , pritiskom od roditelja a roditelji su pod pritiskom sistema danas djeca moraju biti odlični učenici , moraju biti istaknuti u sportovima kojima se bave a sve u svrhu dobrih rezultatai onda imamo generacije genijalaca koje su ustvari generacije nesretnih genijalaca“, rekla je Amra Omeragić.

Direktor O.Š. Grbavica 1 kaže kako je prosjek u ovoj školi za posljednje polugodište bio 4,67 zahvaljujući ne samo edukaciji djece već i nastavnog osoblja.

Mi svaki mjesec dana vršimo analizu stanja u odjeljenskim zajednicama . Naša nastava i ishodi su bazirani na ishodima učenja i rezultati na eksternoj maturi potvrđuju da je uspjeh naših učenika dosta objektivan i dosta realan“, kazao je Omer Begović, direktor O.Š: Grbavica 1.

Možda je realan za ovu školu, ali da u svim školama u KS opći prosjek bude 4, 6 pa i više Premijer KS kaže kako je to ssamo pokazatelj stanja u kojem se obrazovanje nalazi.

Dakle to je jedan statistički poatak koji ja jesam rekao da je šokantan i ponavljam i potvrđujem to jer zaista nije logično i mislim da je posljedica upravo onog o čemu smo mi ovih dana govorili tog sastava školskih odbora i mogućnosti uticaja i pritisaka pojedinaca a nikako svih ljudi u sistemu na nastavnike i profesore koji eventualno djeci daju ocjene“, izjavio je premijer KS Elmedin Konaković.

Da li su ocjene odraz stvarnog znanja učenika? Iz sindikata obrazovanja smatraju kako opšti uspjeh treba ukinut jer je važniji prosjek ocjena iz pojedinih predmeta.

Nama ne trebaju odlični, vrlodobri , dobri ,dovoljni nedovoljni , nama trebaju učenici koji će učiti zbog toga što im to treba u životu .Nakon toga ćemo znati koja je njihova prosječna ocjena iz matematike, fizike, likovnog , muzičkog itd“, rekao je Saudin Sivro.

Generalno smo naučeni da se znanje i uspjeh mjere prosjekom. Prosjek u O.Š. je 4,6, a koliko je znanje procjenit će profesori u srednjim školama i na fakultetima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.