Jedna od 15 srušenih: Počinje obnova džamije Arnaudije

Vijesti 09. apr 201719:18 > 19:55
N1/ Arhiv

Završeni su pripremni radovi za obnovu banjalučke džamije Arnaudije.

Sredstva su osigurana od strane Generalne direkcije vakufa Republike Turske. Iz Medžlisa islamske zajednice Banja Luka kažu sve je spremno za 22. april kada je planirano postavljanje kamena temeljca.

Jedna je od 15 banjalučkih džamija koje su srušene 1993. i jedina neobnovljena.

Nakon što su u Ankari, u oktobru prošle godine, direktori vakufskih direkcija Bosne I Hercegovine I Turske potpisali Protokol o realizaciji ponovne izgradnje krenulo se sa pripremnim radovima. Sredstva su osigurana od strane Generalne direktcije vakufa Turske, a svoj doprinos daju i vjernici.

Mi smo u subotu imali akciju čišćenja. Pripremamo ovaj prostor za svečanost polaganja kamena temeljca. Treba to sve da bude pripremljeno I potrebna su finansijska sredstva. Mi, hvala Bogu, imamo iz redovnih svojih poslovanja da to namirimo. Ali nam je drago I to as raduje da naši vjernici osjećaju I dalje potrebu da svojim novčanim prilozima doprinesu“, kazao je za N1 Muhedin ef. Spahić, glavni imam Medžlisa IZ Banjaluke.

Ovaj vjerski, istorijski i kulturni spomenik bio je uvršten na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u.

Istog je stila i sličnog izgleda kao Ferhadija, pa Banjalučani često kažu da su ove dvije džamije ssetre po ljepoti.

“Arnaudija je sastavni dio banjalučke čaršiije. Centar je Ferhadija a onda tu okolo su bili dućani, prodavnice, trgovine, hastahana ili bolnica i na kraju ulice Arnaudija”, kaže Banjalučanin Mirsad Beharić.

Opširnije u prilogu Anđelke Marković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.