Đonlagić o Agrokoru: Apeliram na bh. vlasti da se probude

Vijesti 10. apr 201710:16 > 10:34
N1

Nadležni zbrajaju dug Agrokorovih kompanija u Bosni i Hercegovini. Nezvaničan podatak Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pokazuje da taj dug iznosi najmanje 250 miliona maraka duga dobavljačima.

Pravi iznos nadležni očekuju od razgranate mreže agrokorovih kćerki – firmi u BiH. Tema Novog dana bila je upravo Agrokor, a gost je bio prof. dr. Dženan Đonlagić, ekonomski stručnjak.

Radi se o tome da imamo jednu vrstu programiranog stečaja gdje je Republika Hrvatska predstavljena u upravljačku strukturu koncerna Agrokor i već jutros imamo čovjeka kojeg je država postavila za povjerenika“, istakao je Đonlagić za N1.

Ono što mene zanima jeste kakve će eventualne negativne finansijske komplikacije imati to na bh. ekonomiju i to je ono što treba nas zanimati. Ovaj zakon koji je donesen u Saboru, poznat pod nazivom Lex, zakon je koji će zaštititi dobavljače u RH. Ja apeliram da se bh. vlasti probude. Čini mi se da reakcije plana već kasne u BiH, jer ono što može postati opasnost jeste da se počne širi panika a to može biti nezaustavljiva priča i zato treba spriječiti da do toga ne dođe. Ono što je posebno važno za bh. ekonomiju jeste da naši domaći proizdvođači i dobavljači moraju osjetiti da postoji institucionalna zaštita od države. Ne smije se desiti zakašnjela reakcija bh. vlasti i ne smiju dozvoliti da domaće kompanije plate cijenu spašavanja u RH“, komentarisao je.

Rekao je kako BiH treba jedna sinhronizovana reakcija bh. vlasti i da bi ovoga puta tu ulogu trebao voditi državni nivo, odnosno Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Država pregovara sa državom i to je moja poruka i zato je važno da bh. vlasti predstavljene Vijećem ministara, moraju pod hitno pozvati domaće dobavljače i proizvođače da potpišu izjavu o potraživanjima bh. dobavljača prema koncernu Agrokor u RH. Nemojte da fokus ostane samo na poslovanju Konzuma. Postoji mnogo kompanija u BiH koje vlasti trebaju pozvati da prijave svoja potraživanja prema koncernu Agrokor i da konačno država BiH izađe sa vrlo preciznim iznosom, bez gatanja i da sa tim papirima pod hitno predstavnici bh. vlasti zakažu susret sa Vladom RH, da odnesu službeno te papire i predaju Hrvatskoj i da ta potraživanja uđu u stečajnu masu. Ono drugo što je važno je da se ne desi ponovo priča o Tušu, a to je sljedeće da ovoga puta BiH zatraži od institucija države Hrvatske da se izda garancija da će ta potraživanja koju imaju bh. kompanije zaista biti naplaćene“, naveo je za N1.

Pretpostavljam da će sada povjerenik, odnosno nova upravljačka struktura Agrokora, tražiti od dobavljača da ova potraživanja koja trenutno imaju budu zaleđena na određeno vrijeme da bi im nastavili plaćati tekuće fakture“, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.