Susret Zvizdić-Cerar: Slovenija istinski prijatelj BiH

Vijesti 10. apr 201711:42 > 11:57
N1

Predsjednik Vlade Republike Slovenije Miroslav Cerar doputovao je danas u službenu posjetu Bosni i Hercegovini.

Cerar se susreo i sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem nakon čega je upriličena pres-konferencija.

Zvizdić je istakao kako u BiH i Sloveniji nema otvorenih pitanja, a da je jedno bilo u vezi sa starom deviznom štednjom koje je riješeno presudom.

Mi iz BiH veoma cijenimo dosadašnji angažman koji je Slovenija uložila u implementaciju presude Ališić i želim da se zahvalim i uvaženom premijeru i državi Sloveniji na potpunom razumijevanju. Unutar kompletne presude postoji još jedan problem a to je pitanje isplate za one iz Ljubljanske banke ali sam siguran da ćemo u budućnosti riješiti i ovo pitanje“, istakao je Zvizdić.

Fokus naših razgovora su bila podrška Slovenije BiH na putu EU integracija. Ona je tu prijateljska, sve vrijeme je bila uz BiH na našem putu evroatlanskih integracija i u fazi Upitnika i svih narednih koraka vrlo je aktivna i na Sloveniju možemo računati kao našeg istinskog prijatelja“, naveo je Zvizdić.

Kazao je i kako je ekonomska saradnja dobra ali da postoji dovoljno prostora da bude unaprijeđena.

Govorilo smo o sporazumima, poput priznavanju vozačkih dozvola, omladinske politike, poljoprivrede, govorili smo i o potrebi da se razgovora o imovinsko-pravnim ugovorima. Dogovoren je sastanak Šarovića i ministra vanjske trgovine u Sloveniji koji će dogovoriti sporazume. Upoznao sam ga i sa našim prioritetima, unapređenju vladavine prava i regionalne saradnje. Pozvao sam slovenačke kompanije da u svojim listama imaju i BiH, s obzirom na prirodne resurse kojima raspolažemo i mislimo da bi se ti procesti u narednom periodu mogli zanačajno ubrzati“, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Cerar je naveo kako bi želio naglasiti da je danas “rado u Sarajevu, u prelijepoj BiH gdje su ga tako toplo primili Zvizdić i njegovi saradnici”.

Ovo je zvanična posjeta BiH nakon sedam godina i mislim da je bila nužno potrebna. Slovenija je bila i ostaje prijatelj BiH i to će biti i u budućnosti. Želimo poduprijeti razvoj BiH, posebno na njenom putu ka EU i NATO-u jer BiH kao i Slovenija su evropske države koje su dio jedne velike porodice i zbog toga putevi za EU moraju ostati otvoreni za BiH“, istakao je Cerar.

Ekonomska saradnja sa BiH za nas je posebno važna i BiH se nalazi na trećem mjestu po ukupnoj vrijednosti slovenačkih investicija i slovenačka preduzeća zapošljavaju oko 15.000 radnika iz BiH. Mi ćemo dalje poticati ekonomsku saradnju i dogovorili smo se da ćemo dogovoriti susret ministara kako bismo mogli realizovati sve ove sproazume o kojima je bio govor jer potencijala za takvo nešto imamo u različitim oblastima“, dodao je.

I Cerar je potvrdio kako od otvorenih pitanja postoji jedno, odnosno ono koje se tiče sukcesije.

To je posebno otvoreno pitanje o deviznim štedišama Ljubljanske banke. Slovenija je na sebe preuzela vrlo veliki finansijski teret ali se trudi da potvrdi presudu i nalazimo se na dobrom putu rješavanja. Isplate se obavljaju kao što je predviđeno“, kazao je.

Istakao je i kako se nada da će BiH što prije ispuniti Upitnik i da Slovenija pri tome nudi BiH i političku i stručnu pomoć, na području pitanja azila, čuvanja granica i slično.

Mi bismo željeli nastaviti sa aktivnostima koji se tiču mladih. Radi se o pomoći mladima kada osnivaju svoje kompanije, o razmjenama studenata. Želimo otvoriti perpsketivu za ostanak mladih kod kuće jer su oni naša budućnost“, naveo je predsjednik Vlade Slovenije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.