Mašić o autocestama: Voljeli bismo Novalićeve naočale

Vijesti 11. apr 201708:47 > 08:59
N1

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH o temi "Zastoj u izgradnji autoceste na Koridoru 5-C i stanje u JP Autoceste FBiH" zakazana je za danas, što je bila i tema jutra Novog dana, a gostovao je Damir Mašić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Najveći problem je što smo u ovoj zemlji imali jedan period zamaha infrastrukture u BiH. U periodu od 2011. do 2015. godine pravila se autocesta, a od 2015. do sada, odnosno pune dvije godine, niti jedini metar autoceste nije napravljen u FBiH, a da ne kažem o pokretanju niti jednog infrastrukturnog projekta. JP Autoceste nekada je bilo jedno respektabilno javno prerduzeće a sada imamo situaciju da nemamo stalnu upravu – odnosno imamo vršioca dužnosti koji po zakonu mogu biti određeni period, a s druge strane imamo situacije da se povećava broj zaposlenih. Dakle, ne gradite niti jedan metar autoceste a zapošljavate preko stotinu novih uposlenika. Ovo je način da ih zakazivanjem vanrednih sjednica natjeramo da se nešto rade i da odgovaraju na pitanja koja inače u javnosti ne odgovaraju“, komentarisao je Mašić za N1 zakazivanje vanredne sjednice.

Istakao je kako za početak očekuju da se iznesu relevantni pokazatelji i pravo stanje stvari.

Djeluje nam nevjerovatno da su prije dvije godine bila obezbijeđena sredstva za novih 10 km autoceste do Međugorja, bio je raspisan međunarodni trender i trebali su samo kao nova uprava da odaberu izvođače. Ta je dionica trebala uveliko da bude otvorena. Sada pare leže, a oni ništa ne rade iz potpuno nepoznatog razloga. Nakon tendera se dešava da poništavaju taj tender i sad se ponovo ide u novu proceduru koja će trajati ko zna koliko. Aktuelna Vlada FBiH i uprava Autocesta u ovom mandatu neće napraviti niti jedan jedini metar autoceste niti će biti pušten u pogon. Voljeli bismo da dobijemo naočale Novalića da vidimo tu masovnu izgradnju“, istakao je Mašić te dodao:

Po izjavama Novalića, koji nas frapira s vremena na vrijeme izjavama, imam osjećaj da njih to previše i ne dotiče jer oni nikako ne funkcionišu, ne pada im na pamet da otvore priču o koalicionoj većini. Njima je bitno da su podijelili ključne uloge u finansijskom sektoru. Ovakvo valjanje u blatu može trajati narednih 18 mjeseci po njima“.

O Zakonu o akcizama je rekao kako je to apsurd, odnosno da “mi kao građani treba da sufinansiramo izgradnju autoceste koju će nam oni naplaćivati putem putarine”.

Ne znam nijedan model koji je na taj način gradio autoceste. Ovo što oni pokušavaju sada da urade, mislim da će biti kap koja će uveliko preliti poprilično već punu čašu. Mi ćemo insistirati da se to ne uradi“, rekao je za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.