Kantonalni sud ponovo odlučuje o pritvoru za Delimustafića

Vijesti 11. apr 201716:04 > 16:07
N1

Vrhovni sud FBiH uvažio je žalbu Tužilaštva KS na odluku o ukidanju pritvora osumnjičenima Aliji Delimustafiću, Suadi Hadžić i Lejli Cerić.

Informaciju je za N1 potvrdila Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

“Kantonalni sud u Sarajevu će ponovo odlučivati o pritvoru za osumnjičene, a podsjećamo da smo ranije tvrdili da je ovakva odluka nezakonita”, navodi Bavčić u razgovoru za N1.

Rješenjem Vrhovnog suda FBiH od 22. 03. 2017. godine ukinuto je rješenje Kantonalnog suda u Sarajevu kojim je navedenim osumnjičenima bio produžen pritvor i to zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka.

Tim rješenjem je predmet vraćen Kantonalnom sudu u Sarajevu na ponovno odlučivanje.

U postupku ponovnog odlučivanja, Kantonalni sud u Sarajevu je dana 29.03.2017. godine donio rješenje kojim je odbio prijedlog Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo za produženje pritvora osumnjičenima Aliji Delimustafiću, Lejli Cerić i Suadi Hadžić i odredio da se osumnjičeni puste odmah na slobodu.

Delimustafić i ostali koji su uhapšeni u akciji Pravda na slobodu su pušteni 12. decembra 2016. godine. Oni su u pritvoru proveli mjesec dana nakon hapšenja u okviru velike međunarodne akcije u saradnji FUP-a, MUP-a RS, MUP-a KS, OSA-e i USKOK-a.

Osumnjičeni su za krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja, povreda zakona od strane sudije, pranje novca i prevara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.