Novalić o Konzumu i Agrokoru: Nema razloga za dramatiku

Vijesti 11. apr 201717:04 > 17:07
N1

U Sarajevu je završen sastanak u vezi sa posljedicama slučaja Agrokor po BiH. Premijer FBiH je nakon sastanka održao pres konferenciju, na kojoj je kazao da slučaj Agrokor neće imati velike reperkusije po BiH, i da nema razloga za zabrinutost.

“Mi smo provjerili performanse i kapacitet preduzeća u BiH. To su preduzeća koja imaju promet preko milijardu – a sam Konzum ima 870 miliona u FBiH. Za BiH su ti brojevi veći, a oni zapošljavaju 4.200 ljudi – što je 1/15 prometa Agrokora”, kazao je Novalić.

“To nije velik udio, ali nije beznačajan. Mi smo provjeravali sve, dug je manji od zaliha i ukupnih potraživanja. Plaćanje funkcioniše normalno. Kada je u pitanju politika Agrokora prema BiH – danas je to izložio specijalni povjerenik Ramljak. Službeno, BiH nema razloga da ne posluje normalno. Nema finansijskih poteškoća”.

“Govorimo dakle o Konzumu, ne o Agrokoru. Bićemo u kontaktu, i davat ćemo informacije za ovaj bosanski dio Agrokora. Na raspolaganju nam stoji povjerenik Ramljak, ali nema razloga za dramatiku”, ocijenio je Novalić.

Novalić je ocijenio da je najveća briga ravnotežno poslovanje, dobavljački lanac.

Novalić je pominjao mnogo cifara o dugovima kćerki-firmi Agrokora prema dobavljačima u BiH. Reporterka N1, Milica Vučetić je od premijera Novalića tražila da kaže konkretno koliki je dug, na što je on kazao:

“Važno je da shvatite razliku. Brinu nas dobavljači iz FBiH. Oni su na Novu godinu iznosili 171 milion, iz svih kćerki firmi. Kiseljak, Ledo, Velpro, Konzum – to su sve zdrave firme. Porezna uprava nam je dostavila podatke koji se poklapaju sa naši”, ocijenio je Novalić.

Prema informacijama Vlade Federacije BiH, dug kćerki firmi Agrokora prema dobavljačima u BiH je 318 miliona KM zaključno sa 31. decembrom 2016. godine, je informacija koja se pojavila nešto ranije. 

Bruno Bojić, potpredsjednik Vanjsko-trgovinske komore BiH kazao je da je glavno pitanje u svemu da li se pozitivno posluje.

“Posluje se, nakon svega provjerenog. Imaju oni dugovno, ali i potražno, imaju zalihe i imovinu u BiH. Sretan sam što sam dobio informacije da se sve zakonodavne obaveze izvršavaju u dogovorenim rokovima”.

Novalić je još jednom ponovio da Kozum BiHI nije zadužen, niti prema državi – niti prema dobavljačima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.