Radimo za svjetske firme – ali bh. brzinom interneta

Vijesti 13. apr 201718:32 > 19:01
N1

I dok većina zemalja u svijetu imaa 4G mrežu, internet u BiH je još na 3G mreži, sa sporijim ali i skupim internetom. O mreži četvrte generacije se govori već duže vrijeme a kada će ona zaživjeti još je neizvjesno. Provjerili smo šta bi ona značila ljudima čiji posao ovisi o internetu.

Rešad Začina je suosnivač programerske kompanije i ističe kako je za rad programera koji često rade od kuće ili sa drugih lokacija brz i stabilan Internet opstanak na svjetskom tržištu. Ova programerska kuća radi za uglavnom za inostrano tržište ali sa bosanskohercegovačkom internet mrežom treće generacije.

“Mi smo stalno u pokretu zavisimo od ove trenutne 3G mreže, da li nama treba 4G mreža ili ne mislim da je bespotrebno raspravljati uopšte. Nama je to nešto što je jako potrebno jer – dati ću Vam banalan primjer, ako imamo poziv sa klijentom nalazimo se trenutno na putu između Sarajeva i Mostara jako je neozbiljno ukoliko ta konekcija nije na odgovarajućem nivou“, izjavio je za N1 suosnivač kompanije Ministry of Programming (MOP). 

Koristi koje ćemo imati od 4G interneta su mnogo veća brzina, nećete se morati nervirati prilikom otvaranja određenog videa npr. na Youtubu ili skidanja velikih atachmenta koje set dobili na mail. Također internet će biti mnogo stabilniji kada ste u pokretu, a video pozivi putem biće daleko kvalitetniji i bolji.

Edis Jašarević je novinar koji često putuje i koristi Internet u mnogim evropskim zemljama, kaže kako se već u mnogim zemljama 4G prevazilazi – mi kaskamo. I ne samo to, plaćamo i veoma visoku cijenu interneta.

“Recimo ja u Italiji plaćam 5GB samo data 30 eura, međutim koliko sam shvatio zadnja regulativa EU navodi da od 15.6. ove godine da će biti manje cijene rominga tako da sa karticom koju možete kupiti u Hrvatskoj možete je koristiti u cijeloj Evropi. Nešto do duše po pitanju data paketa će biti skuplje nego da ju koristimo u Hrvatskoj, ali to je otprilike cijena koju plaćate i ovdje. Stvar je u tome što tamo imate 4G a ovdje ne“, kazao nam je.

Prema stranici Internet Society, BiH se po brzini interneta nalazi na 72 mjestu , sa brzinom preuzimanja od 8,9 Mbit/s te brzinom slanja 2,02 Mbit/s. Ako pogledamo zemlje regije po brzini interneta Hrvatska je na 65., Srbija na 58., Crna Gora 77., Makedonija 56., Albanija 76. Dok se na primjer Rumunija nalazi na 3 mjestu.

Koliko ćemo još čekati na 4G neizvjesno je. Iz RAK BiH su nam rekli kako se čeka usvajanje Politike sektora elektronskih komunikacija u Vijeću ministara BiH.

Bez toga nema ni 4G mreže. Iz Ministarstva prometa i komunikacija kažu kako intenzivno rade na ovom pitanju i da bi se uskoro trebalo krenuti u realizaciju.

Do tada ćemo raditi za svjetske firme ali na bh. način.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.