Mehmedovićevih 7 prijedloga – ključ Zakona o akcizama BiH

Vijesti 14. apr 201708:24 > 08:38
N1

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH bit će održana sljedećeg četvrtka, a na njoj će biti razmatran i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH.

Na dnevnom redu sjednice naći će se i set zakona o akcizama koje je Dom naroda već usvojio na protekloj sjednici.

Podsjetimo, razmatranje prijedloga po hitnoj proceduri na prošloj sjednici PS BiH nije usvojeno jer je 19 poslanika bilo ‘za’, 19 ‘protiv’ i 1 ‘suzdržan’. Među ‘protivnicima’ su bili i zastupnici SDA – Šemsudin Mehmedović, Salko Sokolović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović.

Upravo bi zastupnik Šemsudin Mehmedović mogao promijeniti mišljenje na 44. redovnoj sjednici Parlamentarne skupštine BiH, ali samo u slučaju da se usvoje zaključci koje je predložio.

Radi se o sedam zaključaka koji su vrlo radikalni u odnosu na zakon. Male su šanse da ću promijeniti stav”, kazao je on za N1.

Danas biti održan sastanak u Vijeću ministara BiH gdje će biti prezentovani sljedeći prijedlozi.

1. Nakon usvajanja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH neće doći do povećanja maloprodajne cijene nafte, sve dok se cijena na berzi drastičnije ne poveća (mini. 20 posto).

2. Ukoliko dođe do značajnijeg povećanja cijena nafte na berzi, da Agencija za zaštitu potrošača, zajedno sa vladama kontrolira formiranje cijena nafte u maloprodaji, kako ne bi došlo do povećanja cijena osnovnih proizvoda potrebnih za život ljudi u BiH.

3. Razliku cijene od povećane akcize (10+5 pf) opterećene sa PDV-om, što iznosi 2.6 pf, usmjeriti isključivo za poticaj poljoprivredi (plavi dizel), za što se zadužuju entitetska ministarstva poljoprivrede.

4. Zakon o poticanju poljoprivrede u FBiH usvojiti u roku od 90 dana.

5. Pokrenuti reformu javne uprave, te obezbijediti uštede neophodne za budžetsku izbalansiranost.

6. Predložiti akcioni plan za finansijsku održivost i ekonomsku stabilnost budžeta svih nivoa, bez zahvatanja kredita MMF-a, u roku od 60 dana.

7. Angažirati domaće i svjetske stručnjake da se u roku od 6 mjeseci uradi strategija razvoja BiH, koja bi bila usvojena u Parlamentarnoj skupštini BiH i entitetskim parlamentima, shodno nadležnostima bez značajnijeg zaduživanja, a koristeći postojeće resurse države.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.