Majstor može biti samo onaj koji zna potkivati jaje

N1

Pripreme za Uskrs u Kreševu teku u duhu tradicije karakteristične za ovaj kraj. Uskršnja jaja se ukrašavaju voskom, onako kako se to radilo i prije više od stotinu godine. Osim toga, Kreševo krije još jednu zanimljivu tradiciju, koja je jedinstvena i prepoznata širom Evrope. Riječ je o potkivanju jaja.

Tradiciju ukrašavanja usrkršnjih jaja voskom Miroslava Ivičević iz Kreševa naslijedila je od svoje majke, a ova vještina u njenoj porodici prenosi se već više od sto godina. U tome uživa, pripremajući se za veliki praznik, iako ova tehnika ukrašavanja jaja zahtijeva mnogo strpljenja i vremena, ali i vještine.

“Mora postojati pravi pčelinji vosak koji se dobija od saća kad se topi. U tom slučaju se mora zagrijavati na svijeći i onda se motivi nanose na svježe jaje. Zatim, tako ukrašeno jaje se stavlja u boju. Boja se bira po želji. U stara vremena, većinom se koristila crvena boja, u čast predragocjenoj krvi Kristovoj”, objasnila je Miroslava Ivičević.

Pored toga, Kreševo krije i već vijekovima vješto čuva jedinstvenu tradiciju potkivanja jaja. Stjepan Biletić jedan je od dvojice ljudi koji se danas bave ovim nesvakidašnjim zanatom. Njime se počeo baviti iz hobija, a vremenom su njegova potkovana jaja postala prepoznatljiv suvenir, koji je kao poklon obišao sve svjetske kontinte.

“Osamdesetih sam počeo. Tito je umro u maju, a ja sam negdje u šestom mjesecu počeo potkivati. Jedini moj učenik je kolega i prijatelj, koji je od mene učio potkivati. Nema mnogo interesenata. Moraš biti staložen. Nema brzine, nema napetosti. Sve moraš ostaviti tamo ispred kuće, kad ulaziš u radnju da potkivaš jaja”, kazao je Stjepan Biletić, majstor potkivanja jaja.

Majstor Stjepan priča nam kako je ovaj običaj nastao među poznatim kreševskim kovačima, koji su smatrali dovoljno vještim samo onoga ko uspije potkovati jaje. Da bi šegrt postao samostalan majstor, najprije bi morao potkovati jaje, nakon čega bi i zvanično bio priznat kao kovač. Pored toga, prvo potkovano jaje značilo je i da se mladi majstor može oženiti.

“Pošto su stare bosanske kuće bile niske, a ovdje ima ovaj podest. Kada bi šegrt potkovao jaje, stavio bi ga na prozor, i ono se vidjelo da je potkovano, da je uredu. A djevojke kad bi prolazile, lijepo bi zagledale. Kad bi vidjele, znale bi da je on majstor. I sad treba da se vidi koja će djevojka prije doći do njega”, otkrio je Biletić.

Potkovica kao simbol sreće i jaje kao simbol rađanja života, ovom jajetu daju posebnu simboličnu vrijednost. Potkovano jaje poklanja se sa željom da onaj koji prima poklon ima sretan i ugodan život. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.