Anto Domazet za N1: Ja bih bojkotovao Zakon o akcizama

Vijesti 14. apr 201718:01 > 18:04
N1

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Anto Domazet bio je gost Dana uživo na N1, gdje je komentarisao najnovije zaključke sa sastanka o Zakonu o akcizama.

On tvrdi da je sve to suviše ozbiljno da bi se zastupnici izjašnjavali na osnovu šturog ili nedovoljnog obrazloženja koje je ponuđeno.

“Ne vidi se šta su potrebe, ne vidi se kakav program gradnje da očekujemo, koja su zaduživanja, kakvi su novčani tokovi sa preuzimanjem obaveza, otplatama, koliko gradnja ceste na Koridoru 5C treba da traje…”, kazao je Domazet u uvodu.

Sve to treba da uključuje i RS, tvrdi.

“Mi praktično nemamo procjene kako i kada se želi završiti Koridor 5C, kada će se završiti projekti cesta, a akcize koje trebaju da se povećaju za 15 feninga se traže kao zahtjev kojeg treba na osnovu povjerenja dati”, pojasnio je.

Kaže da bi manje problema bilo da je Vijeće ministara dalo argumentovan prikaz svega, i u kojoj funkciji je promjena Zakona o akcizama. “Izgleda, da je to jedan problem za sebe”.

Po njegovom mišljenju, nije u pitanju uopće potreba da se osiguraju dodatni izvori, ali se zastupnici potcijenjuju. “I čudi me kako su se mogli izjasniti šturo o značajnom zakonu”, kazao je Domazet.

“Ja bih to bojkotovao dok ne bude prikazano kako treba”, izjavio je za N1.

“Ovdje se može govoriti o neznanju, potcijenjivanju, jer se donose krupne odluke. Informacije su teško dostupne, da bi zakon od 210 miliona KM na godišnjem nivou, odnosno 0,7 posto brutodomaćeg prizvoda – da se ta cijena ispostavi građanima. Zato zaslužujemo objašnjenje i efekte koji će nam reći da su veći nego žrtva građana”, kazao je Anto Domazet.

Tvrdi da Vijeće ministara mora objasniti zbog čega je korist veća od žrtve, a kazao je da reforma o kojoj se govori mora imati neutralan efekat.

Pomenuo je i problem “plavog dizela” i sistem u kojem treba obeštetiti poljoprivrednike, ali još jednom tvrdi da ne treba vjerovati da se ovdje nešto ne zloupotrebljava.

BiH je konzervativno postavljena u pogledu poreza, jer 45 posto ide na potrošnju, 44 su doprinosi, a do 10 posto su samo direktni porezi. U razvijenim zemljama je to raspoređeno na trećine. Ovo do sada predstavljeno – posebno je opterećeno i neprihvatljivo rješenje.

Domazet smatra da treba rasteretiti plaće za poslodavce, ali i osigurati radnici iz reforme mogu očekivati rast plaća uz praćenje rasta produktivnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.