Šef navodnog Predstavništva RS u Izraelu: Ovo je hajka

Vijesti 14. apr 201720:49 > 21:02
Pixabay

Šef Predstavništva Republike Srpske u Izraelu Arie Livne demantovao je večeras tvrdnje PDP-a da ovo predstavništvo ne postoji i ocijenio da ova stranka preko njega vodi hajku protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika.

Livne je istakao da Predstavništvo RS-a u Izraelu, koje postoji od 1998. godine, nikada nije bilo diplomatsko i da zbog toga nikada nije ni bilo registrovano u Ministarstvu inostranih poslova Izraela.

“Predstavništvo se bavi privrednim problemima, a ne političkim, jer je za njih nadležna Ambasada BiH u Izraelu. Mi zastupamo privredne, kulturne i sportske interese Republike Srpske, a ne BiH”, rekao je Livne za RTRS.

On kaže da se nikada ni na jednom mjestu nije predstavio kao diplomata ili kao predstavnik države Izrael u Republici Srpskoj ili na bilo kom drugom mjestu.

Govoreći o pismu ministra inostranih poslova BiH i potpredsjednika PDP-a Igora Crnatka u kome se navodi da se novac građana daje Predstavništvu Republike Srpske u Izraelu koje niti postoji, niti bilo šta radi, Livne kaže da je iznenađen i zaprepašten takvim tvrdnjama i da zna odakle potiče ta hajka na njega.

“U Izraelu je to mala grupa ljudi, ali o tome neću govoriti jer to nije pitanje Republike Srpske, a ovdje u RS-u to radi PDP, Borenović i Crnadak, koji su napravili od toga politički skandal, tvrdeći da je u pitanju krađa”, rekao je Livne.

Podsjećamo, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak pozvao je prije nekoliko dana premijerku Republike Srpske Željku Cvijanović da hitno preduzme odgovarajuće mjere i spriječi, kako kaže, dalje urušavanje ugleda ovog entiteta i BiH zbog “Predstavništva Republike Srpske u Izraelu, koji u toj zemlji ne postoji već dvije godine”.

U pismu upućenom premijerki RS, Crnadak navodi da je zvanično obaviješten da su izjave visokog funkcionera izraelskog Ministarstva vanjskih poslova Dana Oriana o Predstavništvu RS autentične i istinite, te da predstavljaju zvaničan stav institucija Izraela, odnosno da Predstavništvo u toj zemlji ne postoji već dvije godine, da nema nikakvih aktivnosti, te da se “bivši šef bivšeg Predstavništva lažno predstavlja”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.