Zašto javna rasvjeta u KS ostaje upaljena tokom dana?

Vijesti 15. apr 201715:14 > 15:19
Anadolija

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Amel Mekić je na 26. Radnoj sjednici skupštine Kantona Sarajevo, koja je održana u martu, postavio pitanje u vezi javne rasvjete, odnosno zašto javna rasvjeta ostaje upaljena tokom cijelog dana.

“Molim vas da mi odgovorite zbog čega jako često javna rasvjeta ostaje upaljena tokom cijelog dana i ko će snositi odgovornost”, glasilo je Mekićevo pitanje.

N1
N1

Iz Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture je stigao odgovor zastupniku u KS Mektiću te su istakli kako je planiranje održavanja i izvođenje održavanja sistema javne rasvjete u nadležnosti tog ministarstva koji ima stručnog savjetnika za javnu rasvjetu unutar Odjeljenja kontrole nad obavljanjem poslova zajedničke komunalne potrošnje, a koji obavlja stručno-tehničke poslove iz područja javne rasvjete.

Kod otklanjanja kvarova na javnoj rasvjeti vrši se ‘paljenje’ razvodnih ormana javne rasvjete u toku dana u cilju detektovanja kvara. Nakon otklanjanja kvara, na javnoj rasvjeti vrši se ponovoljeno ‘paljenje ormana’ u cilju provjere njene funkcionalnosti. Otklanjanje svih kvarova na javnoj rasvjeti se odvija u toku dnevnog svjetla tako da je povremeno ‘paljenje’ javne rasvjete u toku dana neophodno kod otklanjanja kvarova“, naveli su u odgovoru.

Cjelodnevna upaljena javna rasvjeta na dionicama javne rasvjete je i moguća kod kvarova na uklopnim satovima kojima se vrši automatsko regulisanje paljenja i gašenja javne rasvjete. Po dobijenim prijavama u ovim slučajevima izvođači održavanja hitno djeluju i vrše popravak uklopnog sata“, objasnili su Mektiću.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.