Slijedi li haos u zdravstvu u KS na štetu pacijenata?

Vijesti 15. apr 201715:30 > 15:37
N1

Najavljena reforma zdravstva u Kantonu Sarajevu u fokusu je kako pacijenata tako i struke. Brojna pitanja su trenutno bez odgovora. Slijedi li još veći haos u zdravstvenom sektoru na štetu pacijenata?

Koliko se nadležni trude da olakšaju put pacijenta, Aid se uvjerio više puta. U ponedjeljak je počeo vaditi nalaze. Nastavit će i sljedeće sedmice. Računao je: (grafika bočna) mjesečno za zdravstvo izdvaja oko 240 maraka, godišnje je to oko 3,5 hiljade, a za 12 godina radnog staža, i tri mjeseca koliko je bio na bolovanju, izdvojio je oko 38 hiljada maraka. Uz sve, za određene nalaze, plaća participaciju.

“U ponedjeljak sam otišao u jedan zavod da izvadim krv i urinokulturu, obični nalazi. Zatim sam morao izvaditi jedan drugi segment i otići u drugi dom zdravlja tražio sam u jednom domu zdravlja da mi daju epruvetu krvi koju bih ja ponio da me ne bodu dva puta, ali su mi kazali da nemaju takvu epruvetu za prenos krvi. Onda sam drugi dan otišao pa sam ponovo vadio krv danas sam tek stigao da uslikam koljeno ono što je moj problem”, kaže Aid Mršić.

Domovi zdravlja i ambulante koji su preplavljeni pacijentima, novom reformom će tek imati posla. Predviđeno je između ostalog, pripajanje Zavoda za materinstvo, za zaštitu uposlenika MUP-a, Zavod za zaštitu studenata, Zavod za zaštitu radnika u saobraćaju, drugim zdravstvenim ustanovama, u prvom redu Domu zdravlja KS i Medicini rada.

Veliki broj pacijenata iz navedenih zavoda liječit će se u sklopu porodične medicine, što bi moglo značiti hiljade novih pacijenata u ambulantama. Posebna problemtatika je djece dobi od 6 do 14 godina, koja se više ne bi trebala liječiti kod dječijeg dispanzera, nego s ostalim pacijentima.

“Čekaonice u kojima i djeca i starci i oboljeli od ovih i onih bolesti uopšte ne zaslužuju ozbiljan stručni komentar i sva priča na tu temu je glupa. Reforma podrazumijeva da osiguranik upravlja svojim novcem a onda država na tom tržištu neka ponudi šta hoće”, kaže pedijatar Dragan Đokanović.

Problem imaju i policijski službenici. Gašenje MUP-ove ambulante dovodi u opasnost tajnost kartona, i komplikacije u liječenju s obzirom na prirodu posla. Ipak, sindikat Kantonalnog MUP-a kaže da je s resornom ministricom Zilhom Ademaj, nakon niza sastanaka, postigao dogovor da se navedeni problemi prevaziđu.

“Jako je bitno da ti kartoni kao i do sada budu tretirani na jednom mjestu da imamo stručne timove obzirom da policijski službenici zbog specifičnih poslova i prirode posla moraju biti pod posebnom vrstom zaštite i imati adekvatnu uslugu koja apsolutno ne smije podrazumijavati čekanje I nekakve iscrpljujuće preglede”, navodi Mirza Hadžiabdić iz Sindikata MUP-a KS.

Kantonalni premijer Elmedin Konaković, nakon javnih prozivki, objasnio je zašto su reforme neophodne. 13 javnih ustanova u Kantonu, 13 direktora, sekretarice, računovođe. Preglomazan i preskup aparat. Ničije zdravlje neće biti ugroženo, jer reforme su još u fazi dorade, obećava Konaković.

Tek će timovi porodične medicine koji do sada nisu dovoljno radili, imati više posla. A pacijenti poručuju, reforma znači privatizaciju. Traže da im država omogući da za svoj novac biraju gdje, kada i kom ljekaru da idu. Svakako većinu pregleda obavljaju privatno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.