San o ronjenju za osobe sa invaliditetom postao java

Vijesti 15. apr 201715:45 > 17:32
N1

Većina stvari dostupnih zdravim ljudima, osobama sa invaliditetom su san. Međutim, jedna od njih - ronjenje - postaje java. Prva ronilačka obuka u Bosni i Hercegovini osoba čiji se život svodi na sjedenje ili ležanje, održana je prije nekoliko dana u Banjaluci.

Iz invalidskih kolica uskočiti u olimpijski bazen ogroman je izazov za Sanju i Mariju. U ronilačkoj opremi i pod budnim okom instruktora i ljekara prvi put, od kako se njihov život sveo na krevet i kolica, imale su priliku da zaplivaju.

Moram priznati da je to neopisiv osjećaj. Osjećaj potpune relaksacije, mira, spokoja, to bestežinsko stanje je osjećaj slobode koji je neopisiv“, kazala je Sanja Jokić.

U vodi se mi opustimo. Mišići se opuste, nemamo grčeve, nemamo spazam, što je jako bitno jer bi bilo jako nezgodno da mi se u toku ronjenja zgrči mišić“, rekla nam je Marija Bilčar.

Osim što je dobro za fizičko zdravlje, ronjenje ima veliki uticaj na emocionalno stanje osoba sa invaliditetom. Osjećaj integrisanosti u društvo doprinosi većem samopouzdanju.

To ronjenje nije samo sport nego je zbog njihove nemobilnosti donjih ekstremiteta. Kod paraplegičara su oduzeti od pasa prema dole na različitim nivoima i oni imaju atrofiju mišića i vrlo često imaju spazme i grčeve koji su bolni i neprijatni. A, oni se u vodi osjećaju kao mi koji smo bez invaliditeta“, komentarisala je Snežana Kutlešić-Stević, ljekar.

Nadzornik prve obuke bio je sertifikovani instruktor iz Slovenije Branko Ravnak. Kod njega je sertifikat za obuku invalidnih lica stekao i član banjalučkog Ronilačkog kluba BUK Branislav Rađević.

Organizatori ovog pilot projekta napominju da imaju obučen kadar i adekvatne objekte za ronjenje, međutim da bi zaživjelo i proširilo se na teritoriju čitave Bosne i Hercegovine potrebna je podrška i državnih i entitetskih institucija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.