Dan kad je holandska vlada podnijela ostavku zbog Srebrenice

Vijesti 16. apr 201713:13 > 13:36
Anadolija

Na današnji dan, 16. aprila 2002. godine, Holandska vlada je podnijela ostavku nakon izvještaja o Srebrenici.

Holandska vlada i načelnik Generalštaba holandske vojske podnijeli su ostavke, nakon zvaničnog holandskog izveštaja o Srebrenici, u kome je ocijenjeno da holandske mirovne trupe i UN snose dio odgovornosti za pad te enklave, u julu 1995, u ruke Vojske Republike Srpske (VRS) i genocid nad više od osam hiljada Bošnjaka.

Holandski premijer Wim Kok podnio je 16. aprila 2002. godine ostavku vlade kraljici Beatrisi, poslije vanredne sjednice kabineta na kojoj su dvojica ministara podnijela ostavke u vezi sa padom Srebrenice u ruke srpskih snaga generala Ratka Mladića 1995. godine. Kok je u to vrijeme posljednjih osam godina bio holandski premijer.

Na vanrednoj sjednici vlade, ministar za prirodnu okolinu Jan Pronk podnio je također taj dan ostavku iz uvjerenja da vlada, u kojoj je bio i 1995. godine, nije učinila što je trebalo da zaštiti ljude u Srebrenici gdje su srpske snage deportovale oko 20.000-30.000 žena i djece i ubile oko 8.000 muškaraca i dječaka. U Srebrenici, koja je formalno bila pod zaštitom UN, bio je stacioniran Holandski bataljon UN.

Ministar odbrane De Grave takođe je podnio ostavku, zato što ga vojni vrh nikada nije podrobno informisao o Srebrenici. De Grave je tada izjavio novinarima da je na sjednici donio konačnu odluku da se povuče.

Zvanični holandski institut za dokumentovanje rata je sedmicu prije ostavki vlade objavio izvještaj o Srebrenici u kojem je odgovornost za pad zaštićene zone Srebrenice i pokolj muslimana podijelio na sve koji su donosili odluke, od UN do holandskog vojnog vrha. Najoštrije je kritikovan vojni vrh za prikrivanje informacija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.