Enisa je u Ahmićima izgubila 48 članova porodice

Vijesti 16. apr 201714:53 > 14:53
N1

Enisa Ahmić - Mulić je u Ahmićima izgubila 48 članova bliže i dalje porodice. Među ubijenim su bila dva njezina amidžića od sedam godina i tromjesečna beba Sejo.

“Ovdje na ovoj slici nalazi se moj rahmetli amidža, strina, beba od tri mjeseca, dijete od sedam godina… Oni su izgorjeli 16. aprila 1993. godine, a koje smo naknadno pomoću UNPROFOR-a pronašli. Dvoje odraslih su stavili u jednu vreću, dvoje djece u drugu i tako su prevezeni u Vitez gdje su ih naši ljudi preuzeli i pokopali”, kaže Enisa za N1.

Kako navodi, 2005. godine ekshumirani su. Međutim, još nikad nisu pronađena tijela njene strine i još dvoje djece.

“12 punih godina boli i tuge, borbe da se pronađu. Uspjeli smo još pronaći Elvisa, dijete od sedam godina”, poručuje Enisa.

Tog 16. aprila izgubila je 48 članova porodice.

“U Ahmićima nema porodice da nije izgubila nekoga, nema porodice koja je na okupu, koja nije uplakana. Ja ne tražim odgovorne za njihovu smrt već samo kost da ih dosljedno pokopam, da obavim dženazu, da mogu proučiti fatihu. Svjesno se radi o prikrivanju zločina. Ovdje nije bilo armije, nije bilo borbenih linija, bili su samo civili, žene, starci…”, poručuje.

Enisa je bila svjedokinja na suđenju Zoranu, Mirjanu i Vlatku Kupreškiću u Haagu.

“Nećemo dočekati da svi budu iza rešetaka. ovdje se radi o kompenzacijama i koalicijama. Sve nauštrb jadnih porodica”, poručila je Enisa u razgovoru za N1. 

N1

Podsjećamo, pripadnici Hrvatskog vijeća obrane su u selu Ahmići, nedaleko od Viteza u srednjoj Bosni, 16. aprila 1993. godine, izvršili ratni zločin protiv bošnjačkih civila. Tom prilikom ubijeno je 116 osoba, među kojima 32 žene i 11 maloljetnika.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bili zločini protiv čovječnosti. Jedan od zapovjednika HVO-a Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora, Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić su osuđeni na kazne od šest do deset godina zatvora za sudjelovanje u masakrima, ali su novom presudom 2001. oslobođeni optužbi.

Dario Kordić, koji je u austrijskom zatvoru izdržavao 25-godišnju kaznu zbog zločina u centralnoj Bosni, a naročito zbog zločina u Ahmićima, 16. aprila 2014. godine oslobođen je nakon izdržane dvije trećine kazne.

Haški sud je osudio i bivšeg pripadnika specijalne jedinice HVO-a Džokeri, bosanskog Hrvata, Miroslava Cicka Bralu, na 20 godina zatvora. Paško Ljubičić osuđen je na osam osam godina zatvora, a nakon odležanih dvije trećine kazne pušten je na slobodu, dok je Tihomir Blaškić osuđen na devet godina zatvora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.